Oppositionsledarna kritiska till den avblåsta krisen – "Ser ut som ett trick"

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson och De grönas partiledare Ville Niinistö. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

De grönas ordförande Ville Niinistö säger att utvecklingen i regeringssituationen snarare ser ut som maktspelares trick än som ett försvar av värderingar.

Genom att fortsätta samarbetet med gruppen Nytt alternativ visar Centern och Samlingspartiet att de klart stöder en hård invandringspolitik eftersom även den nya gruppen innehåller personer som förhåller sig negativt till mänskliga rättigheter och vill ha ett slutet Finland, säger Ville Niinistö.

Niinistö säger att en del av Sannfinländarna nu bara spelades ut ur regeringen som ett led i ett maktspel. 

"Några verkar ha känt till slutresultatet på förhand"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är inne på samma banor. Hon beskriver de senaste dagarnas händelser som en intressant övning.

– Vi har fått vara med i ett skådespel som lite verkade som att en del på förhand visste hur man tänker göra i slutspurten, säger hon.

Hon säger att hon inte vet om statsminister Juha Sipilä visste om förra partiledaren Timo Soinis utbrytargrupp, men säger att när man lägger ihop pusselbitarna så får man intrycket att manuset skrivits på förhand.

– Om den här lösningen hade legat enbart i händerna på Centern och Samlingspartiet skulle Sipilä säkert ha kunnat åka till Gullranda utan att vänta på resultatet från Sannfinländarnas gruppmöte, men han inväntade det. Det visar att han antingen ville vara ytterst korrekt mot alla parter eller kunde spå hur det skulle gå, inflikar Stefan Wallin, ordförande för SFP:s riksdagsgrupp.

Wallin och Henriksson tycker att det är något av en överraskning att Soini överger sitt eget parti när han bara för ungefär tio dagar sedan sade att det var en fullkomligt omöjlig tanke. Wallin tycker också att omfattningen på avhoppet är lite oväntat.

– Jag tror att man försökt hitta en lösning som gör att man blir så många att man kan sitta kvar i regeringen. Och det verkar smaka för Soini att sitta i ministerbilens baksäte, säger Henriksson.

Henriksson säger att hon är väldigt glad över att Centerledaren Sipilä och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo valde att sätta ner foten mot Sannfinländarnas nya partiledning.

– Jag lyssnade väldigt noga på deras tal om hur viktig värdegrunden är och på deras tal om att Finland har en klar linje i EU-politiken. Jag hoppas att det som sades i går också gäller för den sittande regeringen i framtiden.

"Värdeledarskap blev opportunism"

Vänsterförbundets partiledare Li Andersson är besviken.

– Det som i går såg ut som värdeledarskap av Sipilä och Orpo ser i dag ut som ren och skär opportunism, säger Andersson.

– Jussi Halla-aho och det gänget har hela tiden suttit med i partiet. Hittills har Halla-aho varit en tendens inom Sannfinländarna som Soini låtit hållas. Nu har man gjort sig av med den här extrema falangen, säger Andersson.

Hon hoppas att regeringen ska ta sitt förnuft till fånga i fråga om vårdreformen.

Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman är inte besviken över den förlorade chansen till regeringsmedverkan.

– Vi lät inte tankarna gå så långt. Vi vet sedan tidigare hur det kan gå.

Däremot är han överraskad av att utbrytargruppen är så stor och av att den förra partiledaren Timo Soini ingår i den.

– Det trodde jag inte han skulle göra. Jag trodde det kanske skulle vara fem som hoppar av. 

"Ändrar inte regeringens linje"

SDP:s ordförande Antti Rinne säger att gruppen Nytt alternativ inte ändrar den historia och tradition som Sipilä och regeringen, Sannfinländarna medräknat, hittills haft.

– Man fortsätter att göra det svårare för de fattiga och göra de rika rikare om Centern och Samlingspartiet beslutar att fortsätta regeringssamarbetet med gruppen, sade Rinne.

Rinne uppskattar att personvalen under Sannfinländarnas partimöte kom som en förskräcklig överraskning för de partimedlemmar som vill se politik i Landsbygdspartiet anda.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning