Oppositionen kritiserade bensinpriset – "Varför vill ni ta mer ur folkets plånböcker"

– Ert förslag om bensinpriserna och en sänkning av bensinskatten är i miljardklassen. Från vad tar man de pengarna i så fall, undrade finansminster Annika Saarikko (C). Bild: Sofia Westerholm/SPT

Bensin- och dieselpriserna ältades vidare under riksdagens frågestund i plenum. – En stor del av bensinpriset beror på oljepriset på världsmarknaden, säger finansminister Annika Saarikko (C).

Det hettade till i plenum under riksdagens frågestund när Sannfinländarna inledde med en fråga om regeringens bränslepolitik. Sannfinländarna vill se en sänkning av bränsleskatten.

– Ärade regering, när ska ni sänka boende- och bilistkostnaderna? Varför vill ni ta mer ur folkets plånböcker, frågade Jouni Kotiaho (Sannf).

Regeringen bemötte detta med förundran.

– Ert förslag om bensinpriserna och en sänkning av bensinskatten är i miljardklassen. Från vad tar man de pengarna i så fall? En stor del av bensinpriset beror på oljepriset på världsmarknaden, säger finansminister Annika Saarikko (C).

Enligt Sannfinländarna är det oroande att bensinpriserna stiger främst ur låginkomsttagarnas, pensionärernas och barnfamiljernas synvinkel.

– Kära miljöminister, vi vet att era väljare cyklar, men varför ska bilisterna i landet som behöver ta bil till jobbet, till barnens fritidsaktiviteter och butiken betala så här oskäligt mycket, säger Riikka Purra (Sannf).

Miljöminister Emma Kari (De Gröna) delade delvis Sannfinländarnas oro kring de med låg inkomst.

– Alla här delar oron för hur låginkomsttagarna klarar sig. För landet framtid är det viktigt att vi gör miljöåtgärder samtidigt som samtidigt som vi rår om människor med låg inkomst. Vi har tagit i bruk subventionering vid köp av elbilar och konvertering av bilar så att de drivs på biogas, säger miljöminister Emma Kari.

Piia Viitanen (SDP) hann lyfta fram, innan det var dags för ett nytt ämne, att bland annat Sannfinländarna satt med i den förra regeringen som höjde bensinpriserna.

Landskapsskatt utreds

Näst på agendan var en eventuell landskapsskatt. Samlingspartiets Matias Marttinen undrade nämligen om regeringen har för avsikt att stoppa beredningen av en sådan skatt.

Statsminister Sanna Marin var tydlig med att en sådan skatt inte kommer att införas i all hast, utan kräver grundlig utredning.

– Vi har inget förslag på bordet. Vi utreder saken i samarbete med finansministeriet, men om vi lanserar en sådan skatt får den inte höja skattegraden. Vi vill inte höja skattetrycket i Finland, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

Under frågestunden avhandlades även att det i dag, torsdag, är den internationella dagen mot våld mot kvinnor.

– Kvinnor i Finland utsätts för mer våld än genomsnittet i EU. Det är något vi måste se allvarligt på. Man måste förstå att våld och trakasserier via nätet kan vara lika allvarliga som gärningar ansikte mot ansikte, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning