Oppositionen har fått se Finlands exitplan – vaccineringstakten väcker oro

Samlingspartiets Petteri Orpo är oroad över Finlands vaccineringstakt. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Efter att oppositionspartierna fått se regeringens plan över hur Finland ska ta sig ut ur coronaepidemin var frågorna i plenisalen många. På fredag presenteras planen offentligt.

På torsdagsförmiddagen fick oppositionen höra om regeringens planer på hur Finlands exitplan ut ur coronaepidemin ska se ut. Som väntat blev både de rådande och framtida coronabegränsningar det stora diskussionsämnet under riksdagens frågetimme senare under eftermiddagen.

Oppositionspartierna kritiserade specifikt regeringen för hur de rådande och framtida coronabegränsningarna riktas mot olika branscher och områden samt hur vaccineringen i Finland löper.

– Det fanns en mycket oroväckande punkt i exitplanen. Enligt den ska omkring 50 procent av den vuxna befolkningen vara vaccinerad i slutet av juni. Vi vet däremot att EU:s mål är att 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerade vid samma tidpunkt, sade oppositionspartiet Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

– Det här är en enorm nyhet som kan förstöra det hälsosäkra öppnandet av samhället.

Från kristdemokratiskt håll uttrycktes oro över hur väl exitplanen kommer att beakta olika branscher och områden i landet. Riksdagsledamoten Sari Tanus sade att specifikt restauranger och kaféer har drabbats ytterst hårt av begränsningarna hittills.

– Kristdemokraterna har efterfrågat en exitplan redan för månader sedan. Det är bra att den nu diskuteras, men nu borde regeringen bättre ta i beaktande olika områdens coronaläge och variationerna inom branscherna.

Ännu inte tid att öppna upp samhället

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick ansvara för att besvara de flesta av oppositionens frågor. Marin försäkrade att alla inom regeringen gör sitt yttersta för att vaccineringstakten ska vara så hög som möjligt.

– I många länder har man satt väldigt ambitiösa, kanske överoptimistiska, mål för hur hög vaccineringstakten ska vara. Vi kan inte vaccinera snabbare än vad vaccin levereras till Finland. Om vi får större leveranser så vaccinerar vi såklart snabbare, sade Marin.

– Vaccinen är vår väg ut ur denna kris och jag tror att vi alla är av den åsikten att vi vill vaccinera i så snabb takt det bara går.

Beträffande exitplanen ville Marin specifikt betona att Finland ännu inte är redo att börja öppna upp samhället. De senaste dagarna har visat tecken på att epidemin backar, men vi är enligt Marin ännu en god bit ifrån att kunna börja avveckla begränsningar.

– Vi får inte upprepa de misstag som många länder gjort, alltså att man börjar öppna upp allt för tidigt.

På kritiken om hur begränsningarna riktas svarade Marin att de redan nu är riktade olika beroende på hur hårt olika områden är drabbade av viruset.

Regeringen kommer att presentera sin exitplan på fredag.

"Många medhjälpare men dålig lagberedning"

Sannfinländarna kritiserade inte i hög utsträckning regeringens exitplan, men inledde i stället frågetimmen med att kritisera förra veckans stora händelse då regeringen valde att backa hela sitt lagförslag om begränsningar i rörelsefriheten efter att grundlagsutskottet ansett att förslaget stred mot grundlagen.

– Den här regeringen har en historiskt stort gard av medhjälpare. Trots det är lagberedningen rörig, flackande och till och med av dålig kvalitet, sade partiets riksdagsledamot Kaisa Juuso.

Partiordförande Jussi Halla-aho ville veta vad som egentligen hände under påsken då regeringen innan påsk diskuterade begränsningar i rörelsefriheten och efter påsk behandlade en exitplan ut ur epidemin.

Marin svarade att regeringen under hela epidemin lyssnat noga på vad hälsomyndigheterna kommit med för råd, och hälsomyndigheternas bedömning tillsammans med Social- och hälsovårdsministeriet var att begränsningarna i rörelsefriheten hade varit nödvändiga då.

– Jag som statsminister står sedan fullständigt bakom de förslag som överlämnas till riksdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning