Oppositionen beskyller budgetförslaget för orättvisa och hjärtlöshet

SDP-gruppens ordförande vände sig mot statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) när han beskyllde regeringens budgetförslag för orättvisa och hjärtlöshet under budgetdebatten i riksdagen på onsdagen. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Riksdagens behandling av nästa års statsbudget började med att finansminister Petteri Orpo försvarade den strama linjen på utgiftssidan. Han menar att Finland inte kan kosta på sig större utgifter fastän ekonomin växer.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) upprepade sin oro för att den spirande ekonomiska tillväxten inte kommer att räcka till för att lösa de grundläggande problemen i Finlands offentliga finanser. Orpo inledde budgetbehandlingen i riksdagen med att slå fast att det behövs en disciplinerad politik på utgiftssidan.

Orpo sade att alltför många finländare fortfarande är utan jobb, och han upprepade att sysselsättningen inte kommer att nå upp till målnivån på 72 procent under den här valperioden. I stället kommer statsskulden att växa och överskrida 110 miljarder euro nästa år.

Riksdagsdebatten kom i gång på allvar på onsdagsförmiddagen då Socialdemokraterna kom åt att beskylla regeringens budgetförslag för att vara socialt orättvist. Enligt riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman "saknar budgeten rättvisa och hjärta".

Oppositionen fäster sig också i övrigt vid att regeringens linje väntas vidga inkomstklyftorna, och att budgeten inte alls svarar på hur den utvecklingen kunde vändas. Enligt Finansministeriet minskar budgetförslaget låginkomsttagarnas disponibla inkomster något, vilket också statsminister Juha Sipilä (C) erkände och beklagade förra veckan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning