Öppna trädgårdar söker flera trädgårdar

Kreativt. Jenni Kovalainen-Friman deltog i Öppna trädgårdar för ett par somrar sedan och visade då upp familjens "gömställe" i Hangö. Bild: Ksf Media/arkiv

Det populära sommarevenemanget Öppna trädgårdar ordnas i år söndagen den 2 juli. De som vill visa upp sin trädgård skall anmäla sig nu.

Förra året öppnade över 500 trädgårdar sina grindar under temadagen och Trädgårdsförbundet hoppas att lika många vill vara med i år. De hobbyodlare som vill delta hinner ännu anmäla sin trädgård fram till den 2 juni. Arrangörerna hoppas att många olika typers trädgårdar deltar i evenemanget, både stora och små, radhusträdgårdar i stadsmiljö och trädgårdar på landsbygden.

Det är nu sjätte gången Öppna trädgårdar ordnas och förhandsintresset har varit stort, drygt 200 platser finns redan inprickade på kartan. Evenemanget inspirerar såväl trädgårdarnas ägare som besökarna, då hemträdgårdsodlarna får byta erfarenheter med varandra och se olika praktiska lösningar. Deltagare finns från hela landet, men en viss koncentration till kustområden i Nyland och Egentliga Finland kan noteras. Exempelvis på Åland är sju trädgårdar nu anmälda.

– Vi förväntar oss att trädgårdsodlarna i norra Finland anmäler sig lite senare, då Uleåborgborna fortfarande har 20 centimeter snö, säger evenemangskoordinator AnnaMarja Vilander

Årets tema är att genom trädgårdshobby främja välbefinnande i samarbete med Föreningen för mental hälsa i Finland. Specialtemat är barns och ungdomars välbefinnande – både växter och unga behöver ett bra växtunderlag för att växa sig tillräckligt starka!

Produktdemonstrationer

Trädgårdsförbundet efterlyser också trädgårdar som är villiga att ställa upp som demonstrationsplatser för ett par produkter.

– Våra samarbetspartner Fiskars och Kekkilä söker vardera femtio trädgårdar som är intresserade av att demonstrera deras produkter. Det handlar om antingen Kekkiläs specialprodukter för gödsling eller Fiskars nya bevattningsprodukter, säger Vilander.

All väsentlig information om evenemanget finns på webbportalen www.oppnatradgardar.fi, där man kan anmäla sin trädgård eller gå in och titta på vilka trädgårdar som är med.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning