Öppna trädgårdar runtom i landet i dag – "Vi har så mycket vackert att visa"

Gunilla Engblom i sin trädgård i Pargas. Bild: Privat

Bland annat perenner och sommarblommor visas upp i dag då flera hundra trädgårdar öppnas för besökare.

I dag, söndag 5 juli, ordnas det nationella evenemanget Öppna trädgårdar. Sammanlagt håller 319 trädgårdar runtom i landet öppet och välkomnar besökare mellan klockan 12 och 17. Alla de öppna trädgårdarna hittas via evenemangets webbplats.

Nytt för i år är också att privatpersoner som gärna vill visa upp sin trädgård men nu under coronaepidemin inte vill ta emot besök, har haft möjligheten att skicka in ett videoklipp där trädgården filmats. På så vis får även de som nu inte känner för att besöka okända ändå en chans att ta del av de blommande trädgårdarna.

Videoklippen hittas på evenemangets Youtube-kanal Avoimet Puutarhat Kotisohvalla och de kommer att finnas kvar där fram till sista juli.

180 olika perennsorter lockar besökare

Evenemanget Öppna trädgårdar har i Finland ordnats gemensamt av Trädgårdsförbundet och Svenska Trädgårdsförbundet alltsedan 2012. Bland de 319 trädgårdarna som i år gärna tar emot besök finns allt från små, privata trädgårdar till stora, gemensamma koloniträdgårdar.

Ulla Mäkelä i Perho i Mellersta Österbotten deltar i år för sjätte gången. Trots att hennes trädgård ligger avlägset och hon har 100 kilometer till större städer som Karleby och Seinäjoki, har många ändå alla år tagit sig till gården för att se hennes perenner.

– Jag har alltid gillat perenner och i år finns 180 olika i perennsorter i min trädgård. Det har varit roligt att se hur många som intresserat sig för blommorna. De tidigare åren har det kommit omkring 90 personer under den öppna dagen, och då bor vi ändå väldigt avlägset, säger Mäkelä.

Fördelaktigt med fler på samma ort

I Raseborg har Gerd och Anders Bäckman också valt att öppna sin trädgård. För parets del är det den första gången de deltar i evenemanget.

– Vi har blivit lite medlockade av bekanta som också deltar här i Ekenäs i Raseborg. Om man är flera i samma område så lockar det också bättre besökare som kommer längre ifrån, säger Gerd Bäckman.

Hon berättar att trädgården hos dem är fylld av perenner och olika sommarblommor.

– Jag vill ha lättskötta blommor som inte bara behöver skötas, utan som man också hinner sitta och bara njuta av, säger hon.

Gunilla Engblom i Pargas är inne på samma spår. Hon har tillsammans med sin man Sven Engblom deltagit i evenemanget fyra gånger tidigare.

– Första året hade vi omkring 70 besökare, men de följande åren sjönk det till omkring 50 per år. Jag tror att det skulle komma märkbart fler om man hade flera öppna trädgårdar i samma område. Många kommer långt ifrån och vill då gärna ha flera trädgårdar att besöka, säger hon.

Orsaken till att paret Engblom vill visa upp sin trädgård är helt enkelt att den är för fin för att dölja, säger Gunilla Engblom.

– Vi har så mycket vackert att visa och det är jätteroligt då andra trädgårdsintresserade kommer för att diskutera, titta och dela erfarenheter. Dessutom ger det här evenemanget lite extra motivation till att hålla i gång trädgården och sköta den väl.

Gerd och Anders Bäckmans trädgård i Raseborg. Bild: Privat

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning