Öppet hus på Helsingforsbastur

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Helsinki Sauna Day ordnas igen den 10 mars. Då kan allmänheten bada i sådana bastulokaler som vanligtvis endast få har tillträde till.

Hittills har cirka 40 lokaler anmälts till evenemanget, Bland dem finns både hotell och privata stränder men också en Sverigebåt, en bastubuss och en jazzbastu. Också Nationalmuseet deltar i evenemanget genom att öppna sin bakgård för olika flyttbara bastur.

Även om namnet är Helsinki Sauna Day är det tillåtet att anmäla bastulokaler till evenemanget också utanför stadsgränserna . Det enda kriteriet är att badandet måste vara avgiftsfritt.

På evenemangets hemsida finns ett bokningssystem för alla bastulokaler. Många bastur har redan fullbokat men arrangörerna uppger att det fortfarande finns plats i många bastur för alla ivriga badare.

– Det är fint att människor visar ett så stort intresse. Evenemanget har också bevisat att det finns ett behov för sådana här möten – också under den kalla årstiden. Och visst är det här en ypperlig chans att upptäcka nya platser i staden och träffa nya människor, säger arrangören Jaakko Blomberg i ett pressmeddelande.

De ivrigaste badarna har under de tidigare evenemangen besökt upp till 20 olika bad under en dag. Evenemanget har också lockat till sig deltagare från bland annat Danmark och Tyskland.

– Klimatet i Finland begränsar i viss mån möjligheterna att ordna olika evenemang men i bastun kan man bada när som helst. Att ordna en gatufestival i mars vore lite svårt men att bada bastu går hur bra som helst, säger Blomberg.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03