Operationer uppskjutna i Åbo – coronapatienter tar upp platser på intensiven

Åbo universitets centralsjukhus har fullt upp på intensiven för tillfället. Bild: Roni Lehti

Intensivvårdsavdelningen vid Åbo universitets centralsjukhus är full. Det har lett till att ett antal operationer skjutits fram. Sjukhusdirektör Petri Virolainen säger att så gott som alla covidpatienter i behov av intensivvård är ovaccinerade.

Åbo universitets centralsjukhus har tvingats skjuta upp ett fåtal operationer eftersom intensivvårdsavdelningen är full. Ulla-Maj Wideroos, tidigare finansminister och mångårig riksdagsledamot, var en av dem som fick sin operation framflyttad på onsdagen.

Sjukhusdirektören för Åbo universitets centralsjukhus Petri Virolainen bekräftar att intensivvårdsavdelningen är full för tillfället, samt att enstaka operationer har skjutits fram.

– Coronapatienterna tar upp platser som annars kunde ges åt övriga patienter i behov av vård, säger han.

Enligt Virolainen är de coronapatienter som vårdas på intensiven nästan uteslutande personer som inte tagit en andra vaccindos.

– Antalet covidpatienter varierar, men just nu har vi strax under fem på intensiven.

Även vårdkapaciteten varierar. På onsdagen har Åbo universitets centralsjukhus cirka 20 platser på intensiven. Virolainen poängterar att antalet coronapatienter inte kan benämnas som en enskild orsak till att operationer skjutits upp.

– Vi har mycket att göra överlag just nu, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning