Operafestivalen i Nyslott inleds - oklart om Putin kommer

Nyslotts operafestival ordnas för första gången år 1912.Bild: HBL-arkiv

Hittills har det sålts drygt 40 000 biljetter till de olika föreställningarna på Nyslotts operafestival. Förhandsförsäljningen till festivalen som börjar på fredag har löpt i ungefär samma takt som i fjol.

Festivalens konstnärliga chef Jorma Silvasti säger att det största förhandsintresset gällt nyproduktionen av Mozarts Enleveringen ur seraljen och Verdis Rigoletto. Till Rigolettos sex föreställningar finns bara några biljetter kvar.

– Om man vill se Rigoletto börjar det vara sista stunden nu att skaffa biljett, säger Sillvasti till FNB.

Premiären till den återvändande föreställningen Kullervo av Aulis Sallinen på lördag är också slutsåld.

– I överlag har den första helgens Finland 100-årsjubileumsfester lockat mycket publik redan på förhand. Över 5 000 besökare är på väg till föreställningarna de första två dagarna.

Operafestivalens biljettförsäljningsbudget är 5,8 miljoner euro.

Putins besök ännu osäkert

För första gången i år kommer det att vara säkerhetskontroller till Olofsborg. Silvasti uppmanar publiken att vara på plats minst 10–15 minuter i förtid.

– Situationen i världen har tyvärr blivit sådan. Händelserna har närmat sig. Vi har ju nog alltid haft poliser och ordningsvakter på plats, men det har inte varit så synligt.

Den konstnärliga chefen har tills vidare inte fått bekräftelse på om Rysslands president Vladimir Putin tänker besöka festivalen. Yle uppgav på tisdagen att Putin kommer att besöka Nyslott den 27 juli då den ryska Bolsjojteatern uppträder på operafestivalen. Katri Makkonen som är kommunikationschef på Presidentkansliet bekräftar för FNB att Putin besöker Finland i juli, men uppgav ännu inte en noggrannare tidtabell. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00