OPCW-chef: Säkra bevis att kemvapen användes i Syrien

Ett barn vårdas på ett sjukhus i Khan Sheikhun efter kemvapenattacker i området. Bild: Lehtikuva/AFP-Omar Haj Kadour

Chefen för organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW säger att organisationen har "ovedersägliga bevis" på att sarin eller något motsvarande ämne användes i gasattacken i Syrien.

87 personer dödades i attacken i Khan Sheikhun den 4 april. Enligt OPCW:s chef Ahmet Üzümcü har organisationen analyserat prover från tio av offren i fyra olika laboratorier. Det råder ingen tvekan om resultatet, säger han.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault meddelade för sin del att landets underrättelsetjänst inom de närmaste dagarna kan presentera bevis på att den syriska regeringen använde kemiska vapen i Khan Sheikhun.

Syriens president Bashar al-Assad har tillbakavisat alla anklagelser om kemiska vapen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning