OPCW bekräftar att nervgift använts mot spion

OPCW bekräftar att Sergej och Julia Skripal förgiftades med ett nervgift, men organisationen säger inte att det var Novitjok eller att ämnet härstammar från Ryssland, vilket den brittiska regeringen tar för givet. Bild: Lehtikuva/AFP/Ben Stansall

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftar att nervgift använts mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

OPCW har utrett förgiftningen på uppdrag av den brittiska regeringen, som anklagar Ryssland för att ligga bakom.

Organisationen namnger inte giftet, som Storbritanniens hävdat är Novitjok som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talet. De fyra laboratorierna som utfört testerna fastställer dock att substansen är ovanligt ren, vilket stödjer den brittiska regeringens uppfattning om att en stat varit inblandad.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att det är uppenbart att Ryssland ligger bakom nervgiftattacken.

– Det kan nu inte finnas någon tvekan om vad som användes och det finns ingen alternativ förklaring till vem som var ansvarig, sade Johnson efter att OPWC:s resultat offentliggjorts.

Han anser att bara Ryssland har medlen och motiven och har en historia av attacker mot tidigare spioner.

Julia Skripal skrevs tidigare i veckan ut från det sjukhus där hon vårdats sedan attacken i Salisbury i början av mars, och har förts till en säker plats. Hennes pappa är fortfarande intagen. I onsdags meddelade den 33-åriga ryskan att hon i nuläget inte är intresserad av den hjälp som Rysslands ambassad i London har erbjudit.

Storbritannien har begärt att FN:s säkerhetsråd kallar till möte för att diskutera OPCW:s rapport.

Ryssland förnekar inblandning i giftattacken. Fallet har lett till bottenfrusna relationer mellan London och Moskva.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning