OP skruvar ner sin tillväxtprognos: "Men någon recession blir det inte"

OP kom med sin senaste ekonomiska översikt på måndagen. Enligt OP:s ekonomer ser framtiden inte lika ljus ut, men någon recession är inte i sikte. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Förhoppningarna om att världsekonomin ska piggna till har falnat, skriver OP:s ekonomer i sin färska konjunkturprognos.

I år förväntas den ekonomiska tillväxten landa på 1,2 procent. Det här enligt OP:s färska konjunkturprognos som publicerades på måndagen. Det är märkbart mindre än vad OP förutspådde i våras, nämligen 1,6 procent. Enligt den färska prognosen växer ekonomin med endast 0,5 procent nästa år.

– Den knyckiga exportmarknaden belastar Finland, men också på hemmamarknaden är utsikterna tämligen svaga. Ekonomin går på lägsta växeln, men inget tyder på en recession, säger OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen, i ett pressmeddelande.

Om handelskriget blir tillspetsat kan det däremot leda till att den globala världsekonomin går in i en recession, varnar OP:s ekonomer.

Sysselsättningen ökar inte

Enligt OP slutar sysselsättningen helt att öka nästa år till följd av att den ekonomiska tillväxten avtar. Också byggandet minskar, vilket leder till allt färre investeringar, skriver OP i sin prognos.

För låntagare ser läget oförändrat ut. Räntorna förväntas hållas oförändrade åtminstone fram till nästa sommar.

– Europeiska centralbanken har målat in sig i ett hörn i den bemärkelsen att banken inte kan göra mycket annat än att mildra effekterna, säger Heiskanen.

OP:s ekonomer varnar för att regeringens politik kommer att göra att de ekonomiska finanserna på lång sikt är i obalans

– En politik som är lätt stimulerande passar konjunkturerna under de två kommande åren, men den skulle behöva stöd av åtgärder med effekter på lång sikt, effekter som förbättrar hållbarheten i de offentliga finanserna och som ger arbetsmarknaden flexibilitet, säger Heiskanen i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning