OP säljer huvudkontoret till Varma och sydkoreanska investerare

OP-gruppen bokför en realisationsvinst på cirka 97 miljoner euro från försäljningen av den tre år gamla fastigheten. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

OP-gruppen säljer sitt huvudkontor i Vallgård och blir kvar som långvarig hyresgäst. Köpare är ett finländskt-sydkoreanskt konsortium.

Det är pensionsbolaget Varma som tillsammans med sydkoreanska NH Investment & Securities (NHIS) och Shinhan Investment köper OP:s stora kontorsfastighet på Gebhardsplatsen 1.

Köparna betalar 480 miljoner euro för fastigheten, som blev klar 2017. För affären bokför OP-gruppen en realisationsvinst på cirka 97 miljoner euro.

Byggnaden som upptar ett helt kvarter är arbetsplats för 6 000 personer och har en total yta på 74 150 kvadratmeter. Förutom OP-gruppen har Skatteförvaltningen utrymmen i fastigheten.

OP-gruppens ekonomi- och finansdirektör Vesa Aho säger i ett pressmeddelande att försäljningen och återhyrningen reducerar OP-gruppens fastighetsrisk avsevärt, samtidigt som affären stärker kapitaltäckningen.

– Dessutom frigör försäljningen kapital för att utöka affärsrörelsen och fungerar som ersättning för extern upplåning. Nu var tiden den rätta att sälja, när de långa räntorna och fastighetsinvesterarnas nettoavkastningskrav är rekordlåga

Ilkka Tomperi, Varmas placeringsdirektör med ansvar för fastigheter, säger att stora, moderna kontorsfastigheter på axeln Fiskehamnen–Böle passar bra in i pensionsbolagets strategi att äga centralt belägna kontorsfastigheter med goda kommunikationer.

– Ett långsiktigt jämnt hyreskassaflöde passar bra i vår fastighetsinvesteringsportfölj i nuvarande nollräntemiljö, säger Tomperi i Varmas pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning