OP-gruppen siar om stigande räntor

Nybyggda hus på Busholmen i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ekonomerna på OP-gruppen tror att den ekonomiska utvecklingen fortsätter. Penningpolitiken skärps och räntorna börjar stiga.

I Finland ökar tillväxten och ekonomerna tror på en bruttonationalprodukt på omkring 3,3 procent, aningen högre än man trodde i slutet av förra året. Nästa år blir tillväxten omkring 2,3 procent, och arbetslösheten sjunker.

OP-gruppen räknar med att 30 000 ska hitta nya jobb, vilket sänker arbetslösheten till 7,8 procent. 2019 kommer arbetslösheten att vara nere på 7,4 procent. Också konsumenternas personliga konsumtion ser också ut att stiga till följd av att arbetslösheten minskar.

Speciellt i länder där det ekonomiska uppsvinget pågått en tid kommer inflationen att öka. Det här leder till att penningpolitiken skärps och räntorna börjar stiga 2019. Enligt OP-gruppens ekonomer kommer euroområdets tillväxt i år att ligga på omkring 2,5 procent, och nästa år på omkring 2 procent.

Det största orosmolnet är just nu enligt OP-gruppen finansmarknaden och dess utveckling. Det gäller att vara uppmärksam och reagera på förändringar hos de största centralbankerna där vi kommer att se betydande förändringar runt ledningsborden, skriver OP-gruppen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03