OP-gruppen förutspår rejäl ekonomisk uppryckning

Containrar lastas av fraktfartyg i engelska Southampton. Bild: Adrian Dennis/AFP-Lehtikuva

OP-gruppens ekonomer tror att återhämtningen tar fart med besked så fort pandemin avtar.

Den ekonomiska upphämtningen tog paus under vintern då pandemiläget förvärrades. Men i takt med att befolkningen vaccineras kommer ekonomin att återhämta sig i snabb takt. Det här förutspår OP-gruppen i en färsk prognos.

"Den ekonomiska bilden är i grund och botten ganska tydlig. Återhämtningen tilltar när coronapandemin avtar tack vare de omfattande vaccinationerna. När det gäller utvecklingen av själva pandemin finns för all del fortfarande osäkerhet", bedömer chefsekonom Reijo Heiskanen vid OP Gruppen.

OP håller fast vid sin bnp-prognos från hösten. I år växer Finlands ekonomi med 3 procent och nästa år med 2,6, lyder prognosen.

Tjänstesektorn spelar central roll

Den ekonomiska krisen har främst varit en prövning för tjänstesektorn. Inom industri och byggande har effekterna inte varit lika stora.

Därför är tjänstesektorn av central betydelse för återhämtningen, menar OP.

"Tjänstekonsumtionen återhämtar sig när hälsoläget förbättras. Som helhet återgår konsumtionen till utgångsläget nästa vinter", står det i OP:s prognos.

Upphämtningen försnabbas av att många kunnat spara pengar under pandemin.

Sysselsättningen stiger

Ekonomerna tror att arbetsmarknaden kommer att återhämta sig under året. Förväntnignen är att sysselsättningsgraden når 72,6 procent nästa år, vilket är högre än 2019 års nivå då den låg på 72,5 procent.

Det offentliga underskottet minskar jämfört med i fjol, men bedöms stanna över gränsen på tre procent av bnp.

"Det här året och nästa är en tid för återhämtning från coronakrisen. Därefter, eller kanske redan under nästa år väntar vardagen, och då måste man anpassa sig till realiteterna. Ett orosmoment är att exportens andel av vårt bnp är för liten, vilket man måste ha i minnet också senare", säger Heiskanen.

Världsekonomin väntas återhämta sig lite långsammare. OP-ekonomerna tror att den kommer igång ordentligt först då vaccinationerna har hunnit få effekt.

Uttryckt i siffror förutspås en global tillväxt på 5,6 procent i år och 3,6 nästa år. För EU:s del kommer de nordliga länderna i gång först, medan turismberoende länder som Spanien har en djupare grop att ta sig ur.

Då ekonomin piggas upp igen väntas också inflationen så småningom börja öka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning