Ön där två världar möts

Pojken på ön. Samuele i Gianfranco Rosis dokumentär Bortom Lampedusa. Bild: Okänd

Gianfranco Rosi har undvikit alla former av närgången intervjuteknik i en dokumentär som kännetecknas av en lugn och långsam registrering.

DOKUMENTÄR

Bortom Lampedusa

Manus och regi: Gianfranco Rosi. Foto: Gianfranco Rosi. Medverkande: Samuele Pucillo, Maria Signorello, Pietro Bartolo.

Det fanns en tid när den lilla ön Lampedusa i Medelhavet mellan Sicilien och Nordafrika ofta förknippades med författaren Giuseppe di Lampedusa, han som skrev Leoparden och var den elfte fursten av Lampedusa. I dag är associationerna andra och dystrare. Under de senaste 20 åren har över 400 000 flyktingar anlänt till ön och under färden har 15 000 omkommit.

Den italienska dokumentärfilmaren Gianfranco Rosi tillbringade ett år på ön och registrerade vardagen i kombination med flyktingarnas tragiska verklighet. Bortom Lampedusa (Fuocoammare) blev i år den första dokumentär som vunnit Guldbjörnen i Berlin.

Lampedusas fiskare utför sitt dagliga värv och lappar sina nät. Den lokala radiostationen spelar sentimentala önskelåtar medan farmor lagar mat och pyntar i hemmet. Samtidigt anländer nya flyktingströmmar med utmärglade, sjuka och dessvärre döda människor. Rosi skapar två märkligt disparata världar utan att ändå hemfalla åt cynism. Vi möter även öns enda och ytterst empatiska läkare som frustrerad och desperat redogör för sin insats. Och kustbevakningen är ständigt redo att rycka ut.

Dokumentärens centrala person är den 12-årige Samuele som går i skola och upplever dagliga äventyr med sin slangbåge. En helt ordinär pojke förankrad i sin egen vardag och omedveten om den mänskliga tragedi som utspelar sig omkring honom.

Men även om vi får höra vad flyktingarna har upplevt blir också de relativt anonyma. Rosi har undvikit alla former av närgången intervjuteknik i en dokumentär som kännetecknas av en lugn och långsam registrering. Intrycket av ett kompromisslöst och kärvt tidsdokument kvarstår.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning