Omvärlden, brexit och Trump oroar ledamöter – "EU är inte heller ute på klart vatten"

När Trump visar att han vill dra sig ur mångnationellt samarbete får det konsekvenser. – Det är en del av en trend, där länder börjar tävla mot varann på sina egna villkor, och det multilaterala är i fara, säger Matti Vanhanen (C).

I vimlet är det många som delar presidentens beskrivning av världsläget.

– Att EU:s roll blir viktigare som röst för de västerländska värderingarna – det håller jag med om, säger Matti Vanhanen, riksdagsledamot och Centerns presidentkandidat.

Han tror ändå att USA kommer att vara en central partner, och att USA i det långa loppet håller fast vid sina friheter och grundläggande rättigheter.

– Jag har svårt att tro att USA skulle frångå innehållet i sin självständighetsförklaring från 1776. Donald Trumps invandringsbeslut visar att han har ifrågasatt vissa av de grundläggande amerikanska värderingarna, och det är alarmerande, men jag tror inte att hela den amerikanska politiska kulturen skulle kullkastas i det långa loppet. Det är tillfälligt – grundvärderingarna kommer att vinna, säger Vanhanen.

I handeln står det däremot klart att Trump valt en linje som frångår multilaterala avtal.

– Hur konstigt det än låter så har nu Kinas president Xi Jinping varit den starkaste rösten för frihandel och multilateralism. Så det kan finnas kumpaner i andra länder.

Kan det leda till att mångnationella forum vittrar på många andra sätt också?

– Ja, risken är stor. Det här är en större trend, till exempel om Sydafrika lämnar den internationella brottsmålsdomstolen ICC är det ett annat exempel. Om enskilda länder nu ser att de ska börja tävla på sina villkor mot andra är inte bra för de små länderna.

Hur kan EU vara en stark röst mot det, då samma buffé-tänkande förekommer också här?

– EU har samma interna diskussion, bland annat nu under toppmötet om EU:s framtid i Malta. Då måste vi diskutera de centrala värderingarna. EU är inte heller ute på klart vatten.

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP), som sitter i stora utskottet, önskar sig en starkare EU-politik just av den orsaken, och bedömer att regeringen verkar ointresserad.

– Jag hoppas stora utskottet kunde få en äkta dialog mellan regeringen och riksdagen i EU-frågor, och att regeringen ens skulle ha lust att framföra en vision, säger Biaudet och påpekar att den globala migrationen och krishärdarna blir en ännu större fråga om USA drar sig tillbaka.

– Fjolåret präglades av häpnad över att regeringen inte har en vision i EU-frågor. Statsministern har sällan en plan eller en idé. Det kan hända att han upplever att det är en politisk linje i sig, men det ger inte innehåll.

Biaudet klassar presidentens tal som det "bästa hon hört på länge", särskilt att han nämnde de juridiska internationella normerna.

Hon tolkade också presidentens uppmaning att "ta vara på folkväldet" som en uppmaning att vara aktivare.

Ville Niinistö (Grön) var också väldigt nöjd med presidentens tal.

– Han sade, på sitt korrekta sätt, att Finland måste lyfta sin roll som rättsstat för demokrati och mänskliga rättigheter. Och att instängdhet och protektionism motverkar jämställdhet, säger Niinistö.

"Jag är mycket nervös"

Pertti Salolainen (Saml), vice ordförande i utrikesutskottet, är oroad för Trumps handelspolitik och protektionism.

– Det var bra att presidenten tog upp protektionismen, för det är det värsta som kan hända att den leder till starkare och starkare motdrag från olika håll, säger Salolainen.

– Jag är mycket nervös på grund av situationen. För Finland är frihandel viktigt. Läget är nu att vi inte riktigt vet vart vi är på väg. Och när det är oklart leder till andra händelser också.

Salolainen kommer med intresse att följa med säkerhetsdiskussionen och hur EU:s försvarsdimension och förhandlingarna om brexit framskrider, då Storbritanniens krav klarnar.

– Det är problematiskt just nu, med både brexit och att frihandelsavtalet TTIP är på is. En annan stor fråga är nationalismen, i vissa länder rentav fascismen, som ökar. Det är allvarligt om det fortsätter så i Europa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03