Omstritt internetförslag möter hinder

Mer än tio procent av EU-parlamentets samtliga ledamöter har opponerat sig mot förslaget. Arkivbild Bild: Yves Herman

Ett kontroversiellt förslag om upphovsrätt på internet, som antagits på utskottsnivå i EU-parlamentet, stöter nu på patrull.

Sedan mer än tio procent av parlamentets samtliga ledamöter opponerat sig mot förslaget går det till omröstning i kammaren i Strasbourg i dag, i stället för att gå direkt till förhandling med EU-ländernas regeringar.

Slutet på det fria internet såsom vi känner det, befarar bland andra de svenska EU-parlamentarikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C), ifall förslaget skulle bli verklighet.

Det går bland annat ut på att plattformar som Youtube och Facebook redan före publicering måste stoppa upphovsskyddat material. De ska också betala för länkar till nyhetsartiklar.

Filter och självcensur blir resultatet, anser kritiker.

En förstärkning av upphovsrätten som plattformarna har råd att betala för, anser däremot förespråkarna, som musikernas organisation Stim.

Om parlamentet röstar för förslaget går det trots allt direkt till förhandling med EU-ländernas regeringar, men annars väntar debatt och omröstning i parlamentet i september.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning