Omstridd rysk konstnär gripen – igen

Den 35-årige ryske konstnären Pjotr Pavlenskij. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/TT-AP

Han har satt eld på den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva, spikat fast sin egen pung i Röda torget och fått en kandidat till borgmästarposten i Paris att ge upp – bland mycket annat. Nu har den 35-årige ryske konstnären Pjotr Pavlenskij också gripits för ett väpnat våldsdåd i en lägenhet i Paris på nyårsafton.

Han greps av fransk polis på lördagen i samband med utredningen av en händelse där två gäster knivskars vid ett bråk på en privat nyårsfest. En kökskniv ska ha använts, enligt nyhetssajten Mediapart.

Det är långt ifrån första gången som Pjotr Pavlenskij, känd för sina performance-verk riktade mot den ryska staten, varit i hetluften.

Han har sytt ihop sina läppar i protest mot behandlingen av den ryska aktionsgruppen Pussy Riots.

Han har klätt av sig naken på Röda torget i Moskva och spikat fast sin egen pung mellan två gatstenar.

Han har satt eld på portarna till säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva.

När Pavlenskij i maj 2017 fick asyl i Frankrike tillsammans med sin partner och deras två barn fortsatte uppståndelsen. Redan i oktober samma år satte han eld på franska centralbankens kontor i Paris och dömdes till fängelse.

I februari i år beskyllde han den franske politikern Benjamin Griveaux för att ha skickat intima sms och en sexvideo till en ung kvinna. Pavlenskij offentliggjorde beskyllningarna genom att lägga ut den påstådda sexvideon på nätet. Griveaux var president Emmanuel Macrons kandidat som borgmästare i Paris i nästa val, men han har dragit tillbaka sin kandidatur efter skandalen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning