Omstridd kines tog kontroversiellt guld – ny protest på prispallen

Sun Yang från Kina jublar efter segern på 200 meter fritt. Bild: Jessica Gow/TT

Dopningsmisstänkte kinesen Sun Yang vann sitt andra guld i sim-VM på ett kontroversiellt sätt.

Även denna gång protesterade en medtävlare. Britten Duncan Scott vägrade skaka Suns hand på prispallen och publiken buade ut den omstridde kinesen.

Litauern Danas Rapsys var först i mål på 200 meter fritt och jublade över ett skrällguld med 24 hundradelars marginal. Bara för att några sekunder senare diskas för att ha inte ha stått helt stilla på startpallen.

I stället gick guldet till tvåan Sun Yang vars jubel möttes av burop från publiken i simstadion i sydkoreanska Gwangju. Kinesen hade segertiden 1.44,93.

Liksom vid Suns seger härom dagen blev det reaktioner från medtävlarna. Den här gången protesterade bronsmedaljören Duncan Scott. Britten vägrade ta Sun Yang i hand, vilket förorsakade ett verbalt utbrott från kinesens sida.

Därefter avstod Scott från att medverka i det traditionella fototillfället med medaljörerna.

Sun Yang misstänks för att ha saboterat ett dopningstest förra hösten, men friades av Internationella simförbundet i vintras. Antidopningsorganisationen Wada har dock överklagat Finas beslut till idrottens skiljedomstol Cas.

Sun Yang riskerar livstids avstängning eftersom han fällts för dopning en gång tidigare.

Flera simmare har protesterat mot Finas beslut att fria Sun Yang och efter guldet på 400 meter fritt vägrade australiske silvermedaljören Mack Horton att kliva upp på prispallen under prisceremonin.

Han hyllades av sina simmarkollegor – men varnades av Fina.

Enligt SVT förklarade Duncan Scott för BBC att han tagit ställning för Mack Horton och han uppmanade alla simmare att göra likadant under VM.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning