Omstridd hälsoundersökning av skolflickor i Kenya

Stoppa kvinnlig könsstympning, står det på skylten som en flicka i Kenya håller upp. Bild: TT/AP/SAYYID AZIM

Flickor i sydvästra Kenya som återvänder till skolan efter jullovet får genomgå obligatoriska undersökningar om könsstympning och graviditet, enligt myndigheter. Åtgärden är ett led i regeringens försök att komma åt dem som olagligen utför de brutala ingreppen, men är ändå omstridd.

Enligt George Natembeya, politisk ledare för området Narok, tvingas många flickor till könsstympning under ledigheten, och graviditeter följer efter traditionella initiationsriter.

– Vi har de högsta talen av tonårsgraviditeter i landet och könsstympning är utbrett i vissa samhällen i Narok, men det är svårt att spåra fallen eftersom detta pågår i all hemlighet, säger han.

– Testerna hjälper oss att bättre stötta flickorna, som ofta måste dölja sina graviditeter och hälsoproblem efter stympningarna. Vi kommer också att kunna åtala män som skändar dem och komma åt föräldrar som tvingar döttrar att könsstympas.

Flickorna i åldrarna 9–17 år har sedan i torsdags undersökts av vårdpersonal.

Kvinnorättsgrupper är dock kritiska och beskriver kontrollerna som förnedrande och ett intrång i privatlivet.

Och lärarfacket Kuppet (Kenya Union of Post Primary Education Teachers) håller med.

– Vi ska inte utföra detta eftersom det går ut över elevernas rättigheter, säger fackbasen Charles Ng'eno till tidningen Daily Nation.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning