Minister Mattila till kommunerna: Granska vården inom era enheter

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) är nöjd över att övervakningen i fallet med Attendos vårdhem fungerat. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) krävde på lördagen att de kommunala beslutsfattarna granskar läget inom sina egna vårdenheter. Enligt statsminister Juha Sipilä är vårdbolagen nu satta under lupp.

Mattila säger i ett pressmeddelande att regionförvaltningsverket agerade rätt angående vårdhemmet Pelimannis verksamhet.

– Jag är nöjd över att övervakningen i detta fall fungerade. Men problemet har visat sig så stort att de kommunala beslutsfattarna måste granska servicen inom sina egna vårdenheter runtom i landet, säger Mattila.

Också statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade på lördagen den senaste uppståndelsen kring Attendos äldreomsorg. Han skrev på Twitter att vårdföretagen inom äldreomsorgen nu är under särskild övervakning.

– En kvalitativ vård av äldre måste vara också de stora privata aktörernas prioritet nummer ett, skriver Sipilä.

– En kvalitativ vård av äldre måste vara också de stora privata aktörernas prioritet nummer ett, anser Sipilä. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Han säger att det nu är dags för företagen att skrida till åtgärder. Med det hänvisar han till den lista på 25 förbättringsåtgärder som familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) tillsammans med andra centrala aktörer inom vårdbranschen nyligen enades om. I enlighet med listan förbinder sig företagen bland annat vid att de så kallande "spökjobbarna" ska bort, de anställda ska uppmuntras till att påtala missförhållanden och att det ska bli nolltolerans vad gäller äldre som lider av undernäring på vårdinrättningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning