Omröstning om omstridd Nylandsplan skjuts upp

Planerna för en järnvägsdepå i Mankby och Bobäck är ett av de omstridda förslagen i den nya landskapsplanen. Bild: Niklas Tallqvist

Det blir varken ja eller nej för landskapsplanen för Nyland under tisdagen.

Lite före halv elva på tisdagsförmiddagen kom förslaget:

Tiden kommer inte räcka till för diskussion om de många ändringsförslagen och för en omröstning om landskapsplanen. Omröstningen måste hållas en annan dag.

Förslaget godkändes och landskapsfullmäktigemötet avbröts efter den utdragna debatten. Omröstningen sköts upp till en senare tidpunkt, antagligen inom en eller två veckor.

Läs också: Sex omstridda punkter – ödet för Nylandsplanen avgörs på tisdag

Den nya landskapsplanen har förberetts i flera år och innehåller flera omstridda förslag.

Järnvägsdepån i Mankby och Bobäck vid gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt är ett av dem. Boende och markägare har motsatt sig projektet och anser att det skulle förstöra ett unikt natur- och kulturlandskap.

Tunneln till Tallinn har också väckt känslor. Landskapsstyrelsen har förordat en rutt som går via Järnvägsstationen i Helsingfors. Entreprenören Peter Vesterbacka har arbetat för en rutt som går via Esbo.

På Vårdö i Helsingfors har man redan tidigare tvistat om hur många nya bostäder området tål. Den debatten finns också i diskussionen om förslaget till ny landskapsplan.

Också naturskyddsområden har delat åsikterna. Nylands svenska producentförbund (SLC Nyland) ville till exempel ha färre.

– Mark ska inte skyddas genom planläggning, det finns andra instrument för det. Gör det hellre på frivillig väg eller genom naturvårdslagen, sade Thomas Antas, ordförande för Nylands svenska producentförbund, till HBL förra veckan.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning