Omröstning om årets fågel skakas av valfusk

Inte nog med att flera demokratiska val har behäftats med misstankar om att hackare påverkat resultatet. Nu tycks också mindre uppmärksammade omröstningar drabbas.

I Nya Zeeland skakas omröstningen om årets fågel, som ordnas av organisationen Forest and Bird, för andra gången på tre år av uppgifter om valfusk, rapporterar BBC.

En dataspecialist, som tidigare analyserat möjligt valfusk i bland annat USA och Storbritannien, upptäckte att 112 mejladresser skapats från samma IP-konto, samtliga för att rösta på den vithuvade hägern.

Någon hade fuskat och skapat över 100 mejladresser från samma IP-konto för att den vithuvade hägern skulle segra i omröstningen om årets fågel i Nya Zeeland. Hägern tycks ändå vara chanslös mot hihin. Bild: JJ Harrison / Creative Commons

Men de ansvariga tycks ta fuskförsöket med ro.

– Vi är inte arga, bara imponerade över att någon bryr sig tillräckligt mycket om Nya Zeelands fåglar för att försöka styra omröstningen, säger kampanjansvariga Kimberley Collins till New Zealand Herald.

Med endast 94 röster ligger den vithuvade hägern efter avslöjandet långt efter ledarfågeln hihi, som hittills fått över 1 300 röster.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03