Omröstning avgör mästarklubbens framtid

Svenska mästare som Göteborg FC i fjol. Nystart som Häcken i år? I kväll kan GFC:s framtid klarna. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Får Emma Koivistos Göteborg FC nytt namn, nya tröjor och ny hemmarena på Hisingen? Eller blir det bara ny ovisshet?I kväll håller Häcken årsmöte om mästarklubbens framtid.– Vi har förberett oss för båda scenarierna, säger Häckens ordförande Anders Billström.

Göteborg FC:s besked om att elitverksamheten ska läggas ner – mindre än två månader efter första SM-guldet – slog ner som en bomb den 29 december i fjol.

Men beskedet ändrades lika plötsligt och två veckor senare blev en ny plan känd – att Häcken ska ta över både föreningen och den damallsvenska serieplatsen.

På årsmötet i kväll är det dags för Häckens medlemmar att säga sitt.

– Skulle vi få ett nej med oss kommer vi att fortsätta som tidigare med vår damsatsning, säger Anders Billström.

– Men skulle vi få ett ja, givetvis förutsatt att det blir ja även hos GFC, kommer övertagandet att ske ganska snabbt rent formellt.

Snabbt namnbyte

Målsättningen är att Göteborg FC i så fall redan den kommande säsongen ska spela i Häckens färger och på Bravida arena där även det herrallsvenska laget spelar.

Exakt vad laget föreslås heta i damallsvenskan ska presenteras på mötet i kväll. Klubbens division 2-lag får dock behålla sitt namn som det är.

– Vi vill så snart som möjligt tillse att vi får ett namnbyte och får över dem i våra färger, säger Billström.

– Men det är inga märkvärdigheter i det. Det blir att vi gör någon form av tillägg till BK Häcken på det nya laget.

På förhand är det dock ovisst hur årsmötet kommer att ställa sig till planerna.

Kritik från supportrarna

Styrelsens förslag om att ta över GFC har mött en hel del kritik från inte minst Häckens supporterförening Getingarna. Vissa anser till exempel att klubben försöker ta en genväg genom att ta över det damallsvenska mästarlaget.

Enligt Anders Billström handlar det dock inte om att Häcken försöker köpa sig till snabba framgångar.

– Vi ser det större än så. Vi ser vikten av att ha kvar ett allsvenskt lag i Västsverige, det ger ett mål för våra unga tjejer att sikta mot. Det skapar en tillväxt att ha lag i en högre division, säger han.

– Vi känner att vi som förening kan hantera detta på ett bra sätt. Det handlar för oss i styrelsen inte om att köpa sig framgång på något sätt, utan det är mycket mer långsiktigt för damfotbollen.

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning