Omran, förlåt – vi bryr oss inte

Bild: Hbl Arkiv

HBL:s medarbetare i Washington DC, Juri von Bonsdorff, om allt viktigt som sker i skymundan medan pajkastningen mellan presidentvalskandidaterna i USA pågår.

Hej Omran, det är Amerika här. Hoppas såret på ditt huvud har läkt redan. Det borde det väl ha gjort, det är ju trots allt långt över två månader sedan granaten kreverade i ditt hem och du blev känd över hela världen som den där lilla dammiga pojken med blodig kalufs. Du skymtade nog på tv här också med ditt vilsekomna och chockade anlete.

Jag inser att det är tufft där i Aleppo för dig och dina kompisar, och vapenvilan den höll väl inte, men hej, hang in there buddy, vi är lite busy just nu här, vi måste försöka hitta Hillary Clintons e-postmeddelanden. Man vet aldrig, det kan stå någonting smaskigt i dem. Jag hör nog av mig när det lugnar sig lite här.

Tjena Mobashra, what's up? USA här. Det är länge sen jag sett dig. Jobbar du ännu på det där informationcentret för Jemen?

Jag har tänkt flera gånger att jag måste komma och hälsa på, käka lunch eller nånting, men du vet vi håller på och väljer världens viktigaste ledare och man är tvungen att prioritera. Va? Att hur många är det som svälter i Jemen?

Men du ser ju själv, vi är inte kapabla att diskutera som folk just nu. Vi är så jävligt trötta och vi är inte riktigt oss själva.

Och de krigar med amerikanska vapen? Njaa … Jag undrar om det är sant det där? Anyway, jag måste sluta nu, debatten om när man får klämma brudar på pattarna ska just börja på CNN. Mors.

Nämen Maddie, är det faktiskt du? Du har vuxit så otroligt, du är ju en vuxen kvinna redan. Jo, det är nog jag, samma gamla Uncle Sam. Fast jag har förändrats mycket så det är inte så konstigt om du inte känner igen mig. Folk säger att jag blivit arg och ogästvänlig.

Men hej, senast jag såg dig var du en liten parvel och nu ska du bli färdig magister från University of Maryland. Det är ju fantastiskt eller hur? Fast du ser inte så glad ut? Va? 100 000 dollar i studieskulder? Verkligen? Det var som fan. Men du vet ju att du inte är den enda som måste låna pengar för att få en utbildning och jag är säker att Donald och Hillary oroar sig för dig och har en plan.

Så fort de har slutat kasta ruttna tomater på varandra är jag säker att de fixar ditt problem.

Hej Diamond, hur mår du? Det är fyra månader sedan du filmade din pojkvän, Philando, medan han dog i bilen i sätet bredvid dig. Jag vet, du säger att polisen inte hade någon orsak att skjuta honom. Jag hörde att du har försökt hitta en ny lägenhet för dig och din fyraåriga dotter.

Någonstans där ni inte vaknar till våldsamma skrik, skottlossning och polissirener. Jag har lite dåligt samvete för jag vet att det inte kan fortsätta så här. För många blir skjutna, för många hamnar i fängelse. Skolorna är dåliga i ditt distrikt och jag inser att oddsen att hålla sig på den smala vägen är dåliga.

Men du ser ju själv, vi är inte kapabla att diskutera som folk just nu. Vi är så jävligt trötta och vi är inte riktigt oss själva. Försök ha tålamod Diamond. Det kanske blir bättre när valet är över och vi får en paus från denna galenskap. Det är det bästa vi kan hoppas på.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00