Omöjligt uppdrag? "Vi kan vinna över USA och Kanada"

Damhockeyns stornationer USA och Kanada är favoriter i OS-turneringen – men oslagbara är de inte, säger Finlands chefstränare Pasi Mustonen.– Vi har gått över den mentala tröskeln, säger Mustonen till SPT.

Hockeydamerna är ett av Finlands största medaljhopp i Sydkorea – men få förväntar sig mer än brons. Kanada och USA har duellerat om stortävlingsgulden i över ett decennium.

Men det går att slå favoriterna. Det bevisade Finland i VM i våras genom att vinna över Kanada med 4–3 i gruppspelet. Pasi Mustonen förklarar hur Finland ska slå ur underläge:

– Det finns tre stora grejer: Ett strålande målvaktsspel, ett fungerande powerplay och sedan att hela laget vågar spela och gör sin absolut bästa match samtidigt just den kvällen. Jag tycker att vi har gått över den mentala tröskeln och tror att vi verkligen kan slå dem.

Poängmaskinen Michelle Karvinen lyfter fram nyckeln till framgång: att våga.

Går det att vinna över Kanada genom att backa hem?

– Nej, absolut inte. Vi måste framåt och göra dem osäkra hela tiden. Det är någonting som förändrats de senaste åren, vi vågar spela mot dem och det går inte bara att backa, säger Karvinen.

Sätter press på sig själva

Finland är trea på världsrankingen, men en medalj är allt annat än garanterad. Ryssland och Sverige kommer inte att ge sig lätt.

– Det är klart att det finns en press på oss och vi lägger själva press på oss. Det går inte att undvika, säger Mustonen och fortsätter:

– Vi hade en vinstprocent på 76 förra säsongen, men enstaka matcher … vi har ingen Patrik Laine här, enskilda matcher kan sluta på tråkiga sätt.

Börjar man märka det hos spelarna att OS närmar sig?

– Det är klart, det finns en viss spänning inom truppen om man ska platsa i laget. Men ja, de är på hugget. Man märker det.

Finlands träningsmatcher mot USA och Kanada i november

2.11: USA–Finland 5–0

6.11: Finland–Kanada 1–5

8.11: Finland–USA 2–8

10.11: Finland–Kanada 0–4

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03