Omöjligt uppdrag för Malinen? ”Jag njuter av stress”

Utgångsläget är nattsvart: U19-landslaget har förlorat de tio senaste matcherna med målskillnaden 1–35 och Sergei Eremenko har vinkat hejdå. Nya tränaren Juha Malinen ska försöka agera räddaren i nöden. – Vi måste vara väldigt ödmjuka, säger han.

– Tjena, det är Juha här. Hur har dina matcher gått?

Intervjun med Juha Malinen avbryts plötsligt av Cheek som sjunger Puhelinlangat laulaa – U19-tränarens ringsignal. På andra sidan tråden är spelaren Miko Virtanen, till vardags i Aberdeens U20-lag.

– Berätta om din roll i klubben – du har spelat som defensiv mittfältare eller hur? Det låter bra. Den rollen har jag också tänkt till dig.

Malinen har tappat räkningen på hur många liknande samtal han ringt de senaste veckorna. Sedan Kimmo Lipponen fick sparken och Malinen fick ett extra tränaruppdrag har han haft händerna fulla. Eller som Malinen själv uttrycker det:

– Jag jobbar till 50 procent som chef för norra Finlands träningscenter, till 50 procent som tränare för U21-landslaget och till 50 procent som tränare för U19-landslaget. Det blir många procent.

Det låter som mycket jobb för dig?

– Det är det, men det håller mig alert. Jag presterar bäst då jag är stressad, det har jag testresultat på. Jag njuter av stress.

EM hägrar

Malinen har fyra månader på sig att vända en av de dystraste trenderna i den sargade finländska fotbollshistorien. U19-landslaget har förlorat de tio senaste matcherna med den sammanlagda målskillnaden 1–35. I mitten av juli är det dags för EM i Seinäjoki och Vasa.

Både Malinen och Bollförbundets spelarutvecklingschef Hannu Tihinen säger att en plats bland de fem bästa i turneringen vore en stor framgång. Sju lag kvalar in till turneringen, medan Finland får en plats i egenskap av värd.

– Topp fem vore drömmen, då skulle vi få spela i VM nästa år. Den moroten finns i bakgrunden och det är en fin utmaning, säger Tihinen, som litar på Malinens kunskaper.

– Malinen klarar av att ingjuta tro och självförtroende i spelarna. Han har visat att han klarat av att köra in unga spelare i fotbollsligan, säger Tihinen om den tidigare RoPS-tränaren.

I dagsläget talar väldigt lite för en plats bland de fem bästa. I för-EM i höstas mötte Finland Portugal, Belgien och Nederländerna och förlorade de tre matcherna med den sammanlagda målskillnaden 0–14. Som härsken grädde på moset meddelade Sergei Eremenko förra veckan att han inte längre vill spela för Finland utan kommer att representera Ryssland i framtiden.

[[[[Bädda in: https://www.instagram.com/p/BgZX7-2A3HL/?hl=fi&taken-by=huuhkajat]]]]

Det positiva i kråksången är att truppen inte alls är så dålig. Utropstecknet Timo Stavitski har fått ansvar i franska Caen och nätat i cupen, Abukar Mohamed har tränat med Lazios A-lag och var nära debut i Serie A i fjol. Ajaxspelaren Saku Ylätupa slog igenom i fotbollsligan i fjol och har fortsatt visa framfötterna sedan flytten till Nederländerna.

– Det finns mycket talang mätt i finländska mått. Men vi måste få fram en vinnande målvakt och hitta försvarsinriktade spelare, det är viktigt, säger Malinen.

"Nu börjar en ny tidsera"

Malinen tog ut två hela lag till träningslandskamperna i Schweiz. Orsaken är enkel: Han vill se så många spelare som möjligt ute på planen och knyta band till den nya truppen.

– Vi kommer inte att se ett enda jävla videoklipp från tidigare matcher. Missar som har hänt har hänt. Nu börjar en ny tidsera med en ny tränare och i praktiken också nya spelare.

Finland möter Schweiz i ett dubbelmöte på fredag och måndag. Malinen har inga spelmässiga revolutionstankar utan tänker fortsätta i gamla hjulspår.

– Det finns en otroligt bra och klar logik i den spelmässiga identiteten från A-landslaget ner till juniorerna. Vi poängterar försvarsspel och andra aspekter som är realistiska för mindre länder.

Hur realistiskt är det med en plats bland de fem bästa i turneringen?

– Det kräver nog att vi tänjer oss. Vi ställs mot de sju bästa länderna och alla kan se var vi är på rankningen i förhållande till dem. Om vi hittar synergi och skapar en atmosfär där spelarna tror på att vi kan vinna kan vi också göra det. Om vi vinner en match är allting möjligt.

Malinen är inte ensamt sin uppgift. Då han tog över U19-truppen tog han med sig två vapendragare ur den finländska fotbollens crème de la crème: Jari Litmanen är assisterande tränare tillsammans med Marko Rajamäki och Antti Niemi hjälper till på målvaktssidan. Mycket är på spel i sommar.

– Det handlar om internationellt självförtroende. Runt 50 000 åskådare förväntas på plats, matcherna syns på tv, media är närvarande och det kommer att bli internationell uppmärksamhet. För den finländska fotbollens skull vore det bra att lyckas.

Fakta

Truppen till Schweiz

Rasmus Leislahti, HJK, Miika Töyräs, KuPS, Kristian Heinolainen, PS Kemi, Juho Montola, TPS, Valtteri Vesiaho, HJK, Paavo Voutilainen, FC Lahti, Kalle Katz, HJK, Ville Tikkanen, SJK, Juho Hyvärinen, RoPS, Samu Laitinen, HJK, Jaakko Oksanen, Brentford FC, Abukar Mohamed, SS Lazio, Teemu Jäntti, FC Lahti, Saku Ylätupa, AFC Ajax, Joel Mattsson, IFK Mariehamn, Eetu Vertainen, HJK, Timo Stavitski, SM Caen, Serge Atakayi, Rangers FC, Marcus Forss, Brentford FC, Tobias Fagerström, Hamburger SV, Irfan Sadik, FC Lahti

Fakta

U19-landslagets tio senaste matcher.

Finland–Portugal 0–3

Finland–Belgien 0–2

Finland–Nederländerna 0–9

Georgien–Finland 2–1

Georgien–Finland 2–0

Norge–Finland 4–0

Finland–Sverige 0–3

Italien–Finland 5–0

Makedonien–Finland 5–0

Makedonien–Finland 0–0

Total målskillnad: 1–35

Profil

Juha Malinen

Ålder: 59.

Representerade bland andra OPS och OLS under spelarkarriären.

Började redan träna juniorer i slutet av 1970-talet. Tränarkarriären tog fart på 1990-talet.

Förde MyPa till ett silver och tre brons i fotbollsligan vid millennieskiftet.

Har också tränat klubbar som TPS, KuPS, Šahtjor Karaganda (Kazakstan), AC Oulu, Haka, FC Lahti och senast RoPS.

Tog över som U21-landslagstränare i slutet av förra året och blev utsedd till U19-landslagslots då Kimmo Lipponen fick sparken.

Är ett bekant ansikte i Yles Champions League-studio.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03