"Omöjligt att förbjuda kvinnor om du sysslar med business"

Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften, säger kvinnonätverket Oasens ordförande Johanna Tötterman som välkomnar Handelsgillets invit att diskutera herrklubbarnas vara eller icke vara. Bild: Niklas Tallqvist

Kvinnonätverket Oasens styrelseordförande Johanna Tötterman applåderar Handelsgillets planer att öppna upp verksamheten för kvinnor. "Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften", säger Tötterman som jobbar som ledarskapskonsult.

– Självfallet tycker jag att det är fantastiskt om de lyckas genomföra förändringen.

Det säger Johanna Tötterman, ordförande för kvinnonätverket Oasen om Handelsgillets styrelses arbete för att öppna upp verksamheten för kvinnor.

Oasen grundades i mitten av 1990-talet för att också kvinnor skulle ha ett svenskspråkigt forum där de kunde träffas och bygga nätverk och ta del av intressanta föredrag.

Johanna Tötterman är noga med att påpeka att hon uttalar sig för egen del då HBL kontaktar henne och säger att föreningen ännu inte har fattat beslut om hur den ska positionera sig i frågan. Tötterman planerar själv att delta i diskussionsträffen om herrklubbarnas vara eller icke vara som hålls på Handelsgillet om en dryg vecka.

Bild: Niklas Tallqvist

Tötterman köper inte argumentet att kvinnoföreningar som Oasen skulle rättfärdiga herrklubbarna, det vill säga att herrklubbarna behöver existera eftersom också kvinnorna har sina föreningar som till exempel Oasen.

– Vi har redan tidigare diskuterat ifall Oasen kunde vara redo att öppna upp verksamheten även för män om männen skulle vilja komma med, säger hon och menar att frågan blir ännu mer aktuell om Handelsgillet avskaffar kravet på att medlemmarna måste vara män.

Dock ser Tötterman en avgörande skillnad mellan Oasens och Handelsgillets verksamhet.

Bild: Niklas Tallqvist

– Vårt syfte är att kvinnor ska kunna träffas och allmänbilda sig genom att del av intressanta föredrag. Handelsgillets främsta syfte är att främja näringslivet. Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften.

Som många andra föreningar håller Oasen sina träffar i Handelsgillets hus. Den växande medlemskåren, för stunden har föreningen 256 medlemmar, utgörs till största delen av kvinnor i femtioårsåldern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning