Omfattande svält hotar södra Afrika

14 miljoner människor i södra Afrika hotas av svält efter snart två år av svår torka. I Swaziland, där stora delar av befolkningen redan lever på fattigdomsgränsen, är var tredje person beroende av akut humanitär hjälp för att överleva till nästa skörd.

– Vi har varken mat eller vatten. Det är en fruktansvärd situation. Vi har inte ens ork att arbeta. Hur ska vi klara oss?

Esther Mhlanga står på en dammig grusplan med ett ransoneringskort i handen. Sedan tidig morgon har hon köat för en säck majsmjöl och några liter matolja. Hon är inte ensam. Flera hundra människor står i långa rader och väntar på sin tur. Några magra hundar springer omkring på den torra marken. Kvinnor i stråhattar släpar på tunga säckar.

– Jag vet inte hur mycket jag får men jag tror inte att det kommer att räcka mer än tre fyra veckor, säger Esther Mhlanga.

Hemma har hon åtta barn att försörja. När majsskörden uteblev hade familjen inte längre något att äta. Flera månader har gått sedan matförråden tog slut, och det är långt till nästa skörd.

– Tills dess är vi i händerna på Gud. Jag är diabetiker, har högt blodtryck och en knäskada. Dessutom tar jag hand om föräldralösa barn som dessutom är hiv-positiva. De tvingas ta sina mediciner på fastande mage, säger hon.

Esther Mhlanga har köat sedan tidig morgon för en säck majsmjöl och några liter matolja. Bild: John Wessels

Två år av missväxt, torka och uteblivna regn har tagit ut sin rätt. Mycket beror på väderfenomenet El Niño men också på klimatförändringar och omfattande skogsskövling. Nu varnar FN:s kontor för humanitärt bistånd (Ocha) att 13,8 miljoner människor hotas av svält.

– Vi går nu in i den mest kritiska perioden och många länder kämpar för att få resurserna att räcka. Det är viktigt att humanitärt bistånd når de mest utsatta människorna och att jordbrukare får stöd så att de kan fortsätta odla, säger Timo Pakkala, El Niño-koordinator vid Ocha.

Malawi och Madagaskar är två av de hårdast drabbade länderna, men även i Zimbabwe, Swaziland och Lesotho växer behovet av humanitär hjälp.

– Vår boskap dör. Jag har redan förlorat 18 kor. Det har varit så torrt att vi inte ens har kunnat plantera något, säger Christopher Dumisani Nxumalo, en småbrukare i Swaziland. Han visar runt på gården där rader av små, torra majsplantor slokar.

Han minns att det har varit svåra år tidigare, men aldrig så här illa.

– Majs är vår basföda och det vi odlar brukar räcka hela året. Jag odlar även jordnötter och bönor men i år har det inte blivit någonting, säger han.

Drygt 750 miljoner dollar har öronmärkts för humanitärt bistånd i regionen. Unicef har redan nått ut till 82 000 undernärda barn och räknar med att behandla ytterligare 580 000 barn som lider av akut undernäring. I både Malawi och Madagaskar har hundratusentals barn slutat gå i skolan på grund av hunger, meddelar Unicef.

Majsplantorna på Christopher Dumisani Nxumalo åker slokar och kommer inte att ge någon skörd. Bild: John Wessels

FN:s livsmedelsprogram WFP kommer i januari att dela ut matpaket till 13 miljoner människor i regionen. I Lavumisa, i södra Swaziland, känns hjälpen långt borta.

– Som du ser är alla kärl tomma, säger Dudu Matsenjwa och lyfter på gjutjärnslocken.

Ute på gården hackar hennes tre döttrar rödbetsblad som de utfodrar hönsen med. Hittills har inga hjälpsändningar nått det sydöstra hörnet av Swaziland, bara några kilometer från den sydafrikanska gränsen.

– Matpriserna har gått upp rejält här i Swaziland på grund av torkan. Vi brukar åka till Pongola i Sydafrika för att handla basvaror. Det är mycket billigare. Men nu senast stoppade de oss i tullen och sa att vi inte fick ta med oss vare sig majs, mjöl eller socker, berättar Dudu Matsenjwa och skakar på huvudet.

Någon förklaring fick de inte.

– Vi svälter men vi får inte köpa mat. Hur ska vi då klara oss?

550 miljoner dollar saknas

Enligt FN:s kontor för humanitärt bistånd, Ocha, saknas 550 miljoner dollar för att hjälpa människorna i de torkdrabbade områdena i Angola, Kongo, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Moçambique, Namibia, Swaziland, Zambia och Zimbabwe. Utan ytterligare pengar riskerar hundratusentals barn att drabbas av akut undernäring, varnar Ocha.

Dudu Matsenjwas döttrar hackar rödbetsblad som de utfodrar hönsen med. Bild: John Wessels

Fakta

El Niño

El Niño är ett återkommande väderfenomen som uppträder vart tredje till femte år. De senaste 15 åren har intervallen dock blivit kortare. Fenomenet orsakar extrema väderförhållanden i stora delar av världen. Under El Niño-perioder, som normalt varar mellan 12 och 18 månader, stiger jordens medeltemperatur med torka, översvämningar och kraftiga oväder som följd.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03