Omfattande strejker hotar – pappersindustrins förhandlingar kan fortsätta ännu under veckoslutet

Metsä Groups cellulosafabrik i Äänekoski är en av över 100 anläggningar som kan drabbas av strejker inom skogsindustrin från och med måndag. Bild: Sam Karppinen

Konkurrenskraftstimmarna är den stora knäckfrågan för vårens arbetsmarknadsförhandlingar. Strejk kan vänta på måndag.

Skogsindustrin i Finland hotas av omfattande strejker under de kommande veckorna. Tre fackförbund har varslat om en två veckor lång strejk som börjar på måndag om arbetsmarknadsparterna inom skogsindustrin inte når en överenskommelse i sina kollektivavtalsförhandlingar.

Pappersförbundet och Fackförbundet Pro har varslat om strejk inom pappersindustrin medan Industrifacket har varslat om strejk inom den mekaniska skogsindustrin. Sammanlagt skulle över 100 fabriker och företag drabbas av strejkerna.

Pappersförbundet och arbetsgivarsidans representant Skogsindustrin fortsatte sina kollektivavtalsförhandlingar under ledning av riksförlikningsmannen på fredagen. Båda parterna meddelade SPT att de är beredda att föra förhandlingar också under veckoslutet.

Fackförbundet Pro: Förhandlingarna framskrider inte

Fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen sade på fredagen att det är sannolikt att åtminstone Pros strejk blir av.

– Det enda som skulle kunna ändra på det är att vi når ett förhandlingsresultat, men för tillfället framskrider förhandlingarna inte.

Också Industrifackets strejk inom den mekaniska skogsindustrin ser ut att vara oundviklig. Förhandlingarna mellan Industrifacket och Skogsindustrin fortsätter först på tisdag.

Skogsindustrin: Strejkerna blir dyra

Jyrki Hollmén, arbetsmarknadsdirektör vid Skogsindustrin, skrev på fredagen till SPT i ett sms att det är sannolikt att strejkerna inom pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin blir av.

Enligt arbetsgivarsidan Skogsindustrin skulle hela den finländska skogsindustrin förlamas för två veckor om alla tre strejker blir verklighet. Det skulle innebära ett sammanlagt produktionsbortfall till ett värde av 910 miljoner euro, enligt Skogsindustrins beräkningar.

Hotar stoppa flygtrafiken

Kemiindustrin varslade med strejk som skulle börja på måndag. Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) flyttade fram strejken med två veckor, så för tillfället ser den ut att börja den 10 februari.

I förhandlingarna representeras kemiindustrins arbetsgivare av Kemiindustrin rf och arbetstagare av Fackförbundet Pro och Industrifacket. Kemiindustrin och Pro fortsätter förhandla på måndag medan Kemiindustrin och Industrifacket förhandlade vidare på fredagen.

Kemiindustrin är en av de viktigaste industrigrenarna i Finland. Den har en omsättning på 20 miljarder euro och står för en femtedel av exporten.

Ett av företagen som omfattas av strejken är Neste, som levererar flygbränsle till alla avgående flyg vid Helsingfors-Vanda flygplats. Om strejken blir av kan det leda till att flygtrafiken stannar.

Konkurrenskraftstimmarna ställer till det

En av de stora stötestenarna under vårens avtalsförhandlingar är konkurrenskraftstimmarna.

När teknologiindustrin slopade de 24 konkurrenskraftstimmarna i början av året, förväntar sig nu resten av branscherna en likadan behandling. Arbetsgivarna har ändå sagt att det rent avtalstekniskt är svårt, eftersom teknologiindustrin hade ett skilt protokoll för konkurrenskraftstimmarna.

Vid Kommunarbetsgivarna är man av den åsikten att konkurrenskraftstimmarna kommer att finnas kvar också i fortsättningen. Ordförande Markku Jalonen säger att timmarna skrevs in som permanenta i arbetsavtalet.

– Om det hade varit meningen att timmarna var tidsbegränsade så hade vi ju skrivit in det i avtalet.

Vårdfacket Tehys direktör för intressebevakningsärenden, Else-Mai Kirvesniemi, hänvisar till att konkurrenskraftstimmarna var något som man kom överens om centraliserat.

– De infördes i alla branscher för att rädda Finland ur en besvärlig situation och för att stöda teknologiindustrin. Nu när teknologiindustrin har slopat dem är det helt klart att alla andra också måste göra det.

Kommunbranschens förhandlingar började den 14 januari. Kirvesniemi säger att målen fortfarande ligger väldigt långt från varandra men att diskussionerna förs i god anda. Kollektivavtalet löper ut den sista mars.

Kommunbranschens förhandlingar väntas bli bland de svåraste i vår.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning