Omfattande smuggling värd miljoner avslöjad

Bild: Sisä-Suomen poliisilaitos

En omfattande internationell smugglingsorganisation har avslöjats. Polisen har beslagtagit kilovis med narkotiska preparat i Birkaland.

Det meddelar Centralkriminalpolisen och Polisinrättningen i Inre Finland. Polisen misstänker att organisationen smugglat in amfetamin, ecstasy och kokain med syfte att sprida narkotikan i Birkaland.

– Det här är det genom tiderna största narkotikamålet i Birkaland, och också med tanke på hela Finland hör det till de största. Effekten har varit stor särskilt i Birkaland också av den orsaken att största delen av de misstänkta bor i området, säger kriminalkommissarie Jari Luoto vid polisinrättningen i Inre Finland i ett pressmeddelande.

Gruppens verksamhet avslöjades i september då 20 kilogram amfetamin var på väg från Nederländerna. Polisen beslagtog partiet i Helsingfors då den misstänkte smugglaren skulle överlämna narkotikan till gruppen i Finland. Fem personer som tog emot narkotikan och kuriren greps och häktades. Organisationen hade ett par månader tidigare levererat 30 kg amfetamin till Tammerfors. Av det partiet har polisen beslagtagit nio kilo, varav ungefär åtta kilo i terrängen, och ett kilogram i takkonstruktionen till toaletterna i ett köpcentrum i Lielahti. Värdet i gatuhandeln skulle ha varit 2 800 000 euro.

Många häktade

Enligt förundersökningen har dessutom omkring 5 000 ecstasytabletter och 60 gram kokain förts in i Finland. Dessutom föreligger misstanke om att organisationen försökt smuggla in ytterligare fem kilogram kokain. Förundersökningen gäller sammanlagt fem grova narkotikabrott. Antalet misstänkta är i nuläget 37, av dem misstänks 23 vara medlemmar i en kriminell grupp verksam i Finland och 14 i en nederländsk grupp. Under förundersökningen har sammanlagt 19 personer varit häktade.

Ytterligare nio personer är häktade i sin frånvaro och för dem finns en europeisk utlämningsorder för utlämning till Finland. Misstänkta greps också vid ett samtidigt tillslag i Nederländerna. Den gemensamma operationen koordinerades av EU:s enhet för rättsligt samarbete Eurojust.

Vid förundersökningen utreddes dessutom bland annat sju misstänkta penningtvättsbrott. Beträffande ett av dem misstänks att minst 100 000 euro som var betalning för narkotikapartier har överförts från Finland till Nederländerna via olika mellanhänder. Åtta personer är misstänkta för penningtvättsbrott.

Åtal ska väckas senast den 20 mars 2018. Målet handläggs vid tingsrätten i Birkaland under april och maj 2018.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning