Omfattande förberedelser i Helsingfors inför toppmötet – till och med gatubrunnarna svetsas fast

Gatubrunnslock har svetsats fast i alla fall längs Esplanaden – av säkerhetsskäl enligt polisen. Bild: Emma Grönqvist

Mediecenter byggs upp, gatubrunnars lock svetsas fast och påtagligt många kostymklädda personer samt mörka bilar rör sig bland semesterfirarna i Helsingfors. Förberedelserna inför det amerikansk-ryska toppmötet är intensiva.

Esplanaden är fylld med semesterledigt folk, och ledig var det också meningen att överkonstapel Tuomo Luoto skulle vara. I stället dirigerar han trafiken och ser till att arbetet med att svetsa fast gatubrunnslock löper.

Det handlar om åtgärder inför toppmötet mellan Putin och Trump – och det är uppenbart att satsningen är omfattande. Jobbet med locken handlar om att "garantera kortegernas säkerhet", enligt Luoto.

Presidenterna möts på måndag, men redan på torsdagen märks förberedelserna tydligt i Helsingfors, eller som polisen skriver på Twitter: "På stan rör sig i dag en stor mängd myndigheter".

Alla poliser har ombetts komma in från semestern, men enligt Luoto är det frivilligt att göra det. Han valde uppenbarligen att säga ja.

Visst är säkerhetsåtgärderna extra omfattande när det handlar om gäster av den rang som Rysslands och USA:s presidenter utgör, men Luoto säger ändå lakoniskt att Helsingforspolisen har hanterat statsbesök också tidigare. Han själv har varit med om fyra amerikanska presidenters besök.

Jari Lottanen säger att torgförsäljarna ännu inte har information om de körs bort från torget när Donald Trump möter Sauli Niinistö i presidentslottet i bakgrunden eller inte. Bild: Emma Grönqvist

Synlighet

Några kvarter längre bort säljer Jari Lottanen keramik vid sitt torgstånd på Salutorget. Han står precis utanför presidentens slott, där Sauli Niinistö enligt uppgifter ska ta emot sin amerikanske kollega.

Än vet inte Lottanen om försäljningen tillåts vara i gång, eller om torghandlarna körs bort under mötets gång.

– Inte får vi någon information. Ingen vet något, säger han.

Ovissheten är något frustrerande säger han, men samtidigt har han förståelse för att det är så.

Det vimlar av turister på torget denna julieftermiddag – det är nu som förtjänsten ska komma in, enligt Lottanen. Därför är det beklagligt om försäljarna körs bort. Å andra sidan räknar han med att alla de journalister som redan i helgen kommer till Helsingfors kan vilja köpa med sig souvenirer, och då räknar han åtminstone med att kunna hålla öppet.

Vill man se det ur ett större perspektiv ger mötet Helsingfors och Finland viktig synlighet, menar Jari Lottanen. Utrikesministeriet är inne på samma linje. Ministeriet säger sig utnyttja det internationella fokuset som mötet ger till att främja Finlandsbilden tillsammans med staden.

Över 1 400 journalister har anmält att de bevakar mötet, enligt utrikesministeriet. De kommer från 61 olika länder. 232 är från Ryssland och 195 från USA.

I Finlandiahuset finns det officiella presscentret. Förutom arbetsmöjligheter ordnar utrikesministeriet med bastu på gården och ställer upp jordgubbs- och ärtstånd som ska "bidra till att skapa god finländsk sommarstämning". På söndagskvällen visas finalen i fotbolls-VM.

Från utomhusbadet Allas Sea Pool invid Salutorget kommer flera amerikanska tv-kanaler att sända där ett tillfälligt mediecenter riggas upp. Bild: Emma Grönqvist

Ett mer inofficiellt, men inget litet presscentrum byggs upp vid utomhusbadet Allas Sea Pool. Det är den skotska, i Finland bosatta, journalisten David Mac Dougall som har kommit på idén att amerikanska tv-kanaler kan göra sina liverapporter och sända härifrån.

Härifrån är utsikten över Östersjöns pärla den bästa med presidentslottet, stadshuset, torget, Uspenskijkatedralen och havet. Det är därför som ställningar nu monteras upp och tekniken förbereds – allt medan sommarlovsglada barn plaskar i bassängerna.

Locket på

Mötet kommer att påverka trafiken en hel del, men hur är enligt polisen ännu inte klart. På HRT, som står för kollektivtrafiken, meddelar man att mötet "kan orsaka omfattande störningar och förseningar i kollektivtrafiken söndagen den 15 juli och måndagen den 16 juli". Ett scenario är att delar av Mannerheimvägen stängs av.

Utanför hotell S:t George står mörka bilar uppradade, och lika mörkklädda chaufförer – och eventuellt annan personal – väntar i Gamla kyrkoparken som lämpligt nog fått nya planteringar.

Här sägs den amerikanska delegationen hålla till, och uppges Donald Trump övernatta natten mellan söndag och måndag – något som hotellet inte kommenterar. Enligt HBL:s uppgifter är i alla fall representanter för det amerikanska utrikesdepartementet på plats.

På många håll är det nu locket på.

På hotell S:t George vid Gamla kyrkans park sägs den amerikanska delegationen hålla till. Bild: Emma Grönqvist

Överkonstapel Tuomo Luoto (till höger) hör till de poliser som avbrutit sin semester för att arbeta inför och under toppmötet. På torsdagen hjälpte han till när gatubrunnarna granskades och stängdes. Bild: Emma Grönqvist

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning