Omfattande demonstrationer i Berlin

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) marscherar i dag i Berlin för att "visa sin oro för Tysklands framtid".Samtidigt väntas tusentals antirasistiska aktivister och techno-entusiaster fylla gatorna för att protestera mot främlingsfientlighet.

AFD:s arrangörer hoppas på att mellan 2 500 och 5 000 anhängare ska dyka upp under dagens marsch som döpts till "Tysklands Framtid". Men runt lunchtid hade bara runt 1 000 anhängare samlats på Berlins centralstation där marschen inleddes.

Partiet som bildades 2013 blev ett av landets största oppositionspartier i valet hösten 2017, med nästan 13 procent av rösterna. AFD har varit mycket kritisk till den sittande regeringen framförallt när det gäller migrationspolitiken.

– Jag kom idag för att vi inte kan fortsätta på det här viset med Merkel, säger 47-årige Christian Neubauer, en av deltagarna.

Motdemonstrationer

Runt 3 000 personer hade samlats till en motdemonstration i centrala Berlin. Flera motdemonstrationer är planerade under dagen och eftermiddagen med budskapet "Stoppa hatet".

– Vi kan inte lämna gatorna till ADF, säger motdemonstranten Nora Berneis.

Bild: Odd Andersen

Den kanske mest spektakulära motdemonstrationen anordnas av ett 100-tal av stadens techno-klubbar under parollen "kärlek och bas i stället för AFD och främlingsfientlighet". Med hjälp av båtar på floden Spree och en konvoj med lastbilar ska man "dansa bort AFD".

"Berlins klubbscen är allt som nazisterna inte är", skriver arrangörerna i ett uttalande, och nästan 13 000 techno-fans har uppgett på Facebook att de tänker delta i manifestationen.

Höjd säkerhet

Runt 2 000 poliser som kallats in från hela landet, jobbar med säkerheten under dagen för att förhindra att våld bryter ut mellan ADF-demonstranter och motdemonstranter.

Bild: Odd Andersen

Anhängare till vänsterextrema gruppen Antifa finns också på plats och organisationen skriver på sin hemsida att man vill skapa kaos och sabotera för AFD "med alla nödvändiga medel".

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03