Omelett med färskpotatis och primörgrönsaker

Stor panna, färskpotatis, primörer och blad ger en underbar sommaromelett. Bild: TT

Så här års skippar vi gärna långkoket och satsar på mer lättlagad mat. Som en omelett med primörer av olika slag.

För 4 personer, 35 minuter

8–10 små, kokta färskpotatisar

1 rödlök

100 g sockerärter

1 grön paprika

1 vitlöksklyfta

smör och rapsolja

6 ägg

3 msk vatten

1 tsk mejram

salt och svartpeppar

5–6 körsbärstomater

Till servering:

späda mangoldblad alt. rucolasallad

1 msk rostade pinjenötter

Gör så här:

1. Skrubba och koka potatisen nästan klar. Låt potatisen ånga av innan den delas i större bitar.

2. Skala och skär rödlöken i klyftor. Dela sockerärterna i 2–3 bitar. Skär paprikan i centimeterstora bitar. Stek potatis, rödlök, sockerärter, paprika och riven vitlök med lika delar smör och olja i en vid panna.

3. Knäck och vispa upp äggen och vattnet i bunke. Smaksätt med smulad mejram, salt och svartpeppar. Slå smeten över grönsakerna och låt allt stelna under försiktig omrörning.

4. Fördela tomaterna över omeletten och sätt in den i 225 graders ugn cirka 5 minuter eller till dess att omeletten fått färg. Avsluta med färska blad och rostade pinjenötter. Serveras i tårtbitar direkt ur pannan.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning