Omar Taha duger inte på vår arbetsmarknad

Omar Taha har varit flitig i Finland och arbetat som frisör och betalat skatt. Johanna Ahlberg och Teemu Heiskanen ser en stor potential i hans yrkeskunnande och förstår inte varför han inte får stanna och jobba hos dem. Bild: Cata Portin

Omar Taha har tack vare Startup Refugees haft jobb som herrfrisör och enligt hans arbetsgivare är han ett fynd. Han har sådana yrkeskunskaper som ännu inte finns i Finland.Men våra myndigheter vill inte ha honom.

Det var egentligen meningen att vi skulle berätta om flyktingen Omar Taha som via Startup Refugees träffade en arbetsgivare i Finland som genast insåg hans potential. Han fick jobb, han har undervisat frisörer i Finland och hans arbetsgivare har långsiktiga planer för honom. Han har varit verksam inom yrket i Finland i över ett och ett halvt år.

Men när HBL kliver in i frisörsalongen BGD Barbers i Helsingfors möter oss idel allvarliga ansikten.

Hur är det fatt?

– Det är inte så bra. Jag har fått negativt svar på min ansökan om arbetstillstånd. Polisen har sagt att jag skickas tillbaka, säger Omar Taha. Han ser trött ut.

Han kom till Helsingfors från Irak via en lång färd till Haparanda och norra Finland.

Hans arbetsgivare, Johanna Ahlberg som äger företaget Tukkatalo, är mycket besviken. Hon kunde aldrig tänka sig att det skulle gå så här. Omar har jobbat, betalat skatt och försäkringar och han skulle ha mycket att ge Finland om han fick stanna.

Men han får inte uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Nu är det oklart om han får arbeta medan han väntar på myndigheternas nästa steg. Polisen säger nej medan hans jurist säger att han får jobba.

– Vi vet inte om han har arbetsförbud. Vi har två tolkningar, säger Ahlberg.

Deltagit i Slush

Omar Taha har varit mycket aktiv. Han har blivit kallad till teknologi- och tillväxtevenemanget Slush och har deltagit där två gånger. Första gången klippte han hår på Slush och senast var han där med arbetsteamets ledare, Teemu Heiskanen. De nätverkade och skapade nya kontakter. Han är också kallad till evenemanget Tulevaisuuden työmenestystekijät ja terveysdesign (fritt översatt: Framtidens faktorer för arbetsframgång och hälsodesign) som talare tillsammans med sitt team.

Omar Taha och Teemu Heiskanen nätverkade på Slush i november 2017. Bild: Miikka Pirinen

– Jag vet inte om vi kan delta där heller, säger Ahlberg.

Det var en chock för alla i arbetsteamet att Omar Taha inte får fortsätta.

– Vi har svårt att förstå varför. Det är brist på skickliga frisörer med sådan yrkeskunskap som han har. Vi har alla arbetsramar klara, vi har en bra salong som gör vinst och vi har haft långsiktiga planer på att i samarbete med Omar utvidga verksamheten, säger Heiskanen.

Enligt Ahlberg och Heiskanen beror den skriande bristen på proffs i Finland till stor del på att utbildningen inte är vad den borde vara.

– När vi söker personal hittar vi inte bra yrkesfolk, vi erbjuds bara studeranden men samtidigt jagar man bort dem som har kunskap, det är ofattbart, säger Ahlberg.

Det är TE-byrån som gett utlåtandet om Omar Tahas arbetstillstånd. De anser att det finns för många frisörer i Finland. Enligt Ahlberg och Heiskanen utgår TE-byrån från felaktiga uppgifter. Beslutet förstör hans chanser att få arbetsbaserat uppehållstillstånd.

Omar har redan två negativa beslut om uppehållstillstånd. Migrationsmyndigheten har undersökt hans fall och ansett att det inte finns grund för att han ska få stanna. Det andra beslutet fattades av Förvaltningsdomstolen som sa att han inte behöver uppehållstillstånd. Omar har överklagat i Högsta förvaltningsdomstolen och den behandlingen är ännu inte klar.

Ahlberg förundrar sig över hur mycket myndighetsarbete som läggs ner på fall som Omar Taha. Myndigheterna har granskat hennes företag och också henne som privatperson bara för att Omar arbetar i företaget. Hon har gett dem många papper.

– Vi uppfyller alla krav som myndigheterna har men ändå ser det ut som om allt vänds emot oss, säger Ahlberg.

Speciell talang

Omar har ett urgammalt österländskt kunnande och vet också hur man handskas med skägg som just nu är på modet. Han har också undervisat vid utbildningar i Finland.

Ahlberg anser att det inte finns någon annan med Omar Tahas talang. Han har en speciell förmåga, en helhetssyn, han ser inte bara håret, han har passion och slutför arbetet mycket noga.

– Vi har väntat på ett arbetsbaserat uppehållstillstånd i sju månader, det är en orimligt lång tid. Det är redan i sig svårt att vara företagare och nu gör myndigheterna det ännu svårare. Tillståndsprocesserna tar ofattbart lång tid och det känns som om besluten var slarvigt gjorda, säger Ahlberg.

Omar Taha är nedstämd.

– Jag kan inte tänka och jag kan inte fara tillbaka till Irak.

Arbetet fortsätter nu hos BGD Barbers med hjälp av tre andra som Omar Taha undervisat.

– Det skulle ändå vara en stor förlust för alla om Omar måste sluta, säger Heiskanen.

Migrationsverkets informationsavdelning uppger att om TE-byrån ger ett negativt beslut, kommer beslutet från Migrationsverket också med största sannolikhet att vara negativt. Då kan personen överklaga i förvaltningsdomstolen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning