Omans långvarige sultan har avlidit – satt vid tronen i nästan 50 år

Omans sultan Qabus bin Said Al Said, här på en bild från januari 2019. Bild: Andrew Caballero-Reynolds/AP-TT

Sultan Qabus efterträds av sin kusin, rapporterar statliga medier i Oman.

Tre dagars landssorg har utropats till minne av Qabus bin Said Al Said, Omans långvarige statschef. Någon dödsorsak har inte angetts. 79-åringen hade dock varit sjuk en längre tid och behandlats för vad som tros ha varit tarmcancer i Belgien i december, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sultan Qabus har varit statschef i Oman sedan han 1970 avsatte sin far och efterträdde honom som sultan. Han var efter Storbritanniens drottning Elizabeth och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah den statschef i världen som suttit längst.

Sultanen hade inga barn och hade inte officiellt utsett någon efterträdare.

Flera utmaningar

Enligt landets grundlag ska sultanens familj välja en tronföljare inom tre dagar efter det att statschefen avlidit. Och redan på lördagen rapporterade statliga medier att Qabus kusin, Haitham bin Tariq Al Said, utsetts till ny sultan.

Han har varit landets kulturminister sedan mitten av 1990-talet. Innan dess tjänade han som sakkunnig vid utrikesdepartementet och har också en bakgrund som chef för Omans fotbollsförbund.

Han tar över makten i ett läge där landet brottas med ansträngda offentliga finanser och hög arbetslöshet samtidigt som den säkerhetspolitiska situationen i regionen är alltmer spänd. Oman har länge antagit en medlande roll i Mellanöstern och har försökt att inte välja sida mellan maktspelarna Iran och Saudiarabien.

"Fullföljde sin vision"

Men hjälp av sina goda relationer med både Washington och Teheran hjälpte man till att medla fram de hemliga samtal mellan USA och Iran 2013 som två år senare ledde till det kärnenergiavtal som USA dock drog sig ur 2018.

Den tidigare amerikanske presidenten George W. Bush framför sina kondoleanser i ett meddelande där han beskriver sultan Qabus som en nära allierad till USA som bidrog med stabilitet till Mellanöstern. "Hans majestät hade en vision för ett modernt, välmående och fredligt Oman, och han fullföljde den visionen", skriver Bush.

Även Oman, som är en absolut monarki, nåddes av protesterna under den arabiska våren 2011. Sultan Qabus reagerade genom att tillgodose en del av kraven, samtidigt som många demonstranter greps av polis, och protesterna blev också mindre omfattande än i andra länder i regionen.

Sultan Qabus bin Said Al Said föddes den 18 november 1940. Han tog den 23 juli 1970 makten från sin far, den bakåtsträvande sultanen Said bin Taimur, som sedan sitt makttillträde 1932 nästan helt hade isolerat Oman från omvärlden.

Under sultan Qabus tid vid makten, nära 50 år, har Oman moderniserats, men inte demokratiserats.

Sultanen styr enhälligt sultanatet, och är själv utrikes-, försvars- och finansminister samt riksbankschef. Reportrar utan gränser placerade i sitt pressfrihetsindex i fjol Oman som land 132 av 180 och under 2017 sattes landet upp på EU:s "svarta lista" över länder och jurisdiktioner som inte anses samarbetsvilliga i skattefrågor.

Men det lilla sultanatet ligger strategiskt viktigt vid Hormuzsundet och delar på inloppet till Persiska viken med Iran.

Sultan Qabus försökte upprätthålla goda relationer till samtliga grannländer och landet har tidvis haft en medlarroll i regionen, inte minst när det gäller konflikter med Iran.

Sedan 1980 har landet också ett nära militärt samarbete med USA, som har krigsmateriel i förvar i Oman och rätten att använda sultanatets flygbaser. I mars förra året skrev Oman och USA under ett nytt ramavtal som syftar till att stärka de militära banden länderna emellan.

Källa: Landguiden/UI

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning