Oma Säästöpankki förbereder en börsnotering

Oma Säästöpankkis vd Pasi Sydänlammi berättade om bankens planer på en börsnotering i Helsingfors på måndagen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Oma Säästöpankki har tagit det första steget mot en börsnotering.

Banken Oma Säästöpankki överväger att gå in på Helsingforsbörsens huvudlista. De har inte slagit fast tidpunkten för börsnoteringen. Verkställande direktör Pasi Sydänlammi säger att det klarnar på hösten.

Banken har vuxit starkt de senaste åren, och söker vidare tillväxt. Enligt Oma Säästöpankki är en börsnotering strategiskt viktig för banken.

– När alla andra banker stänger kontor och samarbetsförhandlar, så växer vi. En börsnotering skulle ge tyngd till banken och dessutom ett nödvändligt tilläggskapital, säger Sydänlammi.

De behöver kapital för att öppna nya kontor. Oma Säästöpankki planerar bland annat att öppna ett kontor i Helsingfors centrum och att förstora sitt kontor i Åbo.

Hittills har ni haft kontor främst på enspråkigt finska orter. Hur viktigt är det svenska språket för er?

– Just nu är vi en enspråkigt finsk bank. Men vi lyssnar på kundernas behov. När vi öppnar ett kontor i Helsingfors försöker vi erbjuda betjäning på svenska, säger Sydänlammi.

Oma Säästöpankki kommenterar inte de rykten som har florerat under den senaste tiden. Medier har spekulerat kring att Oma Säästöpankki skulle köpa Aktias bankverksamhet.

– Vi klarar av att gå in på börsen också utan en företagsaffär. Men vi håller upp ögonen. Jag skulle vara förvånad om inte Oma Säästöpankki är med om någon företagsaffär när det sker så stora förändringar i banksektorn.

Enligt börsexpert Kim Lindström skulle det vara fördelaktigast att göra ett köp efter en börsnotering.

– Jag har svårt att förstå viken nytta Oma Säästöpankki skulle få av att köpa Aktias bankverksamhet som inte torde vara lukrativ. Snarare skulle ett kapitalförvaltningsföretag vara vettigare. Dessutom är det lättare att göra det när man är på börsen. Då kan man betala med sina aktier. Därför var jag mycket skeptisk till ryktena, säger Lindström.

Enligt Lindström är det inte alls något konstigt att en liten bank vill in på börsen. I och med att banksektorn följer tydliga regler är byråkratibördan inte heller onödigt stor.

– Jag tycker att de spelar i en helt annan liga än Nordea eller Aktia. Det verkar vara ett skäligen litet företag. Personligen kommer jag inte att vara intresserad att köpa deras aktier, säger Lindström.

Läs mer: Rykten om försäljning av Aktia

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03