Snart kan du ladda ner Coronablinkern – det här behöver du veta om vår egen coronaapp

Den svenska versionen av smittspårningsappen byggs fortfarande. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Snart kan man få en avisering på sin telefon om man till exempel suttit bredvid en coronasmittad på tåget. Systemet bygger på att så många som möjligt laddar ner den nya applikationen – och att testsvaren kommer snabbt.

Flera länder har tagit fram eller planerar egna coronaapplikationer för att underlätta smittspårningen. Finlands app har fått namnet Coronablinkern, på finska Koronavilkku. Namnet ska anspela på trafiksäkerhetskampanjer eftersom blinkrar är ett sätt att kommunicera i trafiken.

Appen kan laddas ner för både Ios- och Android-enheter från och med den 31 augusti eller 1 september, på svenska eller på finska. I ett senare skede kommer appen på engelska.

Appen vet inte vem du är men registrerar vilka enheter du befinner dig i närheten av. Bluetoothfunktionen är inte kopplad till en viss plats. Om du till exempel åker tåg mellan Helsingfors och Karis och sitter på bänken framför en smittad flyttar ni på er hela tiden, men era telefoner är hela tiden nära varandra.

För att uppfylla kriterierna för möjlig exponering för coronaviruset ska du befinna dig mindre än 2 meter från en smittad person under minst 15 minuter.

Om en appanvändare testar positivt för corona får hen en nyckelkod från hälsovården som kan användas en gång. Då går det ut en varning till alla andra appanvändare som eventuellt är exponerade.

Appanvändarna får ingen information om personer med konstaterad smitta eller om tidpunkten då den potentiella exponeringen har inträffat.

Appen har utvecklats av Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet, Folkpensionsanstalten och Sotedigi. Solita bygger själva appen.

Men någon exakt information om man kört förbi en seriekrock i Esbo i fredags eller en brinnande buss i Vanda i söndags ska man inte vänta sig. Sekretess, dataskydd och informationssäkerhet utpekas som de viktigaste prioriteringarna i utvecklingen av den finska appen.

Du får alltså inte veta om exponeringen skedde på Brunnshuset eller vid en plaskdamm, bara att du under de två senaste veckorna varit nära en person som meddelat om coronasmitta via appen. Då är tanken att du kan vara extra observant på symtom som kan kopplas till viruset.

Läs också: Snart är Finlands smittspårningsapp här – andra länder rapporterar problem

Ingen förtur i test

Hela idén med en app för smittspårning är att kunna nå potentiellt smittade medan de är som mest smittsamma, helst redan innan symtomen bryter ut. Om positiva testresultat dröjer på grund av överbelastad provtagning försenas hela kedjereaktionen.

Aleksi Yrttiaho. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

För tillfället ger en notifikation om exponering ingen förkörsrätt till coronatest. Enligt Aleksi Yrttiaho som är direktör för informationstjänster vid Institutet för hälsa och välfärd har saken diskuterats.

Prioritet just nu är ändå att få ut appen till användarna och att så många som möjligt laddar ner den.

Hur stor andel av befolkningen behöver ladda ner appen för att den ska vara relevant?

– Vi har inte satt upp något procenttal som mål. Ju fler användare, desto bättre fungerar den.

Vad har appen kostat?

– Budgeten för att utveckla och bygga appen är mellan 300 000 och 400 000 euro. Sedan tillkommer kostnaderna för att marknadsföra den.

Vad kostar appen i batteriförbrukning för den enskilda användaren?

– Det vi sett i våra test är ungefär 1-2 procent. Som en smartklocka, ungefär.

Ingen registrering

Eftersom användarens identitet inte ska gå att spåras krävs varken registrering eller kontaktuppgifter när man laddar ner och använder appen.

Det är bara när man exponerats som man får ett varningsmeddelande som avisering. Om man har stängt av aviseringar ser man samma information i appen, förutsatt att man kommer ihåg att gå in och titta.

Det här är huvudvyerna i den nya appen. Bild: Skärmavbilder

Tanken är alltså att man laddar ner appen och att den i bästa fall aldrig gör sig påmind. Den dag coronaepidemin är förbi i Finland kommer appen också att tas bort.

– Enligt smittskyddslagen får den användas till mars nästa år. Den bygger också på Googles och Apples gemensamma gränssnitt som slutar fungera när det inte längre behövs på grund av pandemin.

I augusti har appen testats av ett tjugotal personer i Birkaland och i Helsingfors. På tisdag ger Cybersäkerhetscentralen sitt utlåtande om appens säkerhet. Då återstår godkännande i appbutikerna. Enligt Yrttiaho har allt gått som planerat hittills.

Får Finland världens bästa coronaapp nu?

– Vi kommer att ha en fungerande och enkel app. Det finns redan andra digitala tjänster för symtom så vi har inte försökt bygga in sådant.

Läs också: Smittspårning via mobilen: Vår hälsa ställs mot personlig integritet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning