"Om jag misslyckas så har jag ändå en bit mark"

På egen hand. Michail och Valerija hade inga egentliga förkunskaper om hur man lever och arbetar på landsbygden. Youtube hade svar på det mesta. Bild: Oksana Jusjko

I den ekonomiska depressionens Ryssland väljer unga ryssar allt oftare att ändra livsstil helt och hållet. På den efterblivna ryska landsbygden finns det oanade möjligheter att försörja sig. HBL reste till en by utanför Tver för att träffa ett kollektiv bestående av unga människor som har slagit sig samman, köpt mark och startat ett nytt liv.

HBL I KUSJALINO – Jag sålde allt jag ägde för att kunna köpa den här tomten. Bostaden, bilen – allt. Om jag misslyckas så har jag ändå en bit mark. Det är bästa möjliga investeringen i kristider.

Michail Bazjan står på gårdstunet i Ray Ban-solglasögon, slitna, snitsiga jeans och trasig t-tröja. Kring det rymliga tvåvåningshuset där han bor tillsammans med sin fru Valerija Bazjan breder en klöveräng ut sig. Gården är omgärdad av ett staket och huset vaktas av tre jättelika kaukasiska vallhundar. Utanför staketet springer ett femtontal nyfikna getter fritt. De flockas omedelbart runt fotografen Oksana och mig och försöker smaka på Oksanas kamera.

Michail Bazjan spanar in en av killingarna, lyfter upp den och känner efter hur fet den är.

– Ni kommer lämpligt för köttet har precis tagit slut. Vi ska slakta en killing och grilla i kväll, säger han.

Frihet. Michail valde att byga upp en lantgård i Kushalino i stället för att fortsätta sitt jobb i storstaden. Bild: Oksana Jusjko

Sade upp sig från jobbet

För tre år sedan bodde och arbetade paret Bazjan i Tver. De levde som vilket ungt ryskt medelklasspar som helst – Michail (29) arbetade som jurist, Valerija (26) som är utbildad ingenjör jobbade i ett möbelföretag. De hade egen bostad, bil och hyfsad levnadsstandard, men Michail Bazjan trivdes inte.

År 2013 köpte han femton hektar obyggd tomtmark utanför Kusjalino ett trettiotal kilometer norr om Tver tillsammans med sin vän Aleksej Kosenko. Han sade upp sig från jobbet, sålde allt han ägde och började bygga hus på sin nya tomt.

– Jag hade aldrig byggt hus förr, men studerade hur man gör på Youtube. Jag vägrade ta lån. Alla mina kompisar har stora skulder och det är farligt i dessa tider. Jag hade tur som köpte den här tomten medan det ännu var billigt.

Alternativ. Lenya och hans vänner kom hit ganska nyligen. De följer den amerikanske futuristen Jacque Frescos principer om en resursbaserad ekonomi. Bild: Oksana Jusjko

Vardagssyssla. Michail jobbar med alla de olika uppgifter som måste skötas på gården. Bild: Oksana Jusjko

Ryssland kommer inte ens ha noll – utan minustillväxt i år. Redan när Michail Bazjan köpte sin tomt gick tillväxten i Ryssland stadigt ned. Följande år började kriget i Ukraina och den ryska ekonomin sjönk som en sten.

– Fastighetsmarknaden står stilla, arbetslösheten stiger, lönerna går ned. Och värre blir det. Jag är helt övertygad om att världen står inför en ny gigantisk depression. Kanske ett krig. Jag gillar Putin därför att auktoritärt ledarskap är det enda som fungerar i Ryssland. Men jag tänker inte kriga för någon. Jag vill över huvud taget ha så lite som möjligt med makt och myndigheter att göra. Det enda som intresserar mig är att bygga upp min egen tillvaro här, säger Bazjan.

Flera olika födkrokar

I dag äger paret Bazjan och deras kompisar Polina och Aleksej Kosenko större delen av de femton hektar som köptes för tre år sedan. Några personer till har köpt in sig, efter att ha godkänts av de övriga ägarna. Paret Kosenko håller på att bygga hus i närheten.

Gruppen har inga svårigheter att klara sig – på tre år har de byggt upp ett företag som i dag försörjer dem alla fyra. De har startat biodling och föder upp getter och minigrisar. Försäljningen av honung, getmjölk och kvarg går stadigt uppåt, griskultingar säljs som husdjur med god förtjänst.

– Trots att lönerna går ned blir ekologiska varor allt populärare, säger Michail Bazjan.

Hemslakt. En killing slaktas och styckas i köket före middagen. Bild: Oksana Jusjko

Bild: Ksf Media

Michail och Aleksej har ett litet sågverk och sågar plankor mot betalning. Polina och Valerija plockar ängsörter och gör naturkosmetika och te, som de säljer via nätet. De har också öppnat en liten butik i den närliggande byn Kusjalino och funderar nu på att starta en frisörsalong.

– Det är lätt att testa nya grejer här. Här finns ju ingen konkurrens! Byborna är så glada över vår butik och tackar oss ofta för att vi öppnade den, säger Valerija.

– När vi först flyttade ut hit var det förstås många som tyckte att vi inte hade något här att göra. Jag såg genast till att bli kompis med de tuffaste killarna i byn. Det var bra att jag råkar ha tatueringar. I Ryssland tror fortfarande många att man har suttit i fängelse om man har dem, säger hennes man Michail.

Nära naturen. Valerija och Polina har nära till blomsterängarna i Kushalino. Bild: Oksana Jusjko

Youtube och bybor som lärare

Jag undrar hur en jurist som aldrig har bott på landet har lärt sig hur man hanterar ett sågverk, mjölkar getter och föder upp grisar.

– Genom Youtube! Dessutom fick vi hjälp av bybor som lärde oss hur man slaktar getter och grisar. En granngubbe hade ett sågverk som han gick med på att låna oss mot att han får en del av förtjänsten. Han lärde oss hur man sågar plankor. Det finns en stereotyp i Ryssland att alla som bor på landet är antingen alkoholister eller pensionärer, men det gäller att samarbeta med folk som bor här.

Bild: Oksana Jusjko

Michail Bazjan har valt ut killingen som ska gå till slakt. Han binder ihop dess fötter, bär den bakom huset, vässar kniven och slaktar den genom att skära av strupen snabbt och säkert.

– Vi köper aldrig kött. Om jag vill ha nötkött som omväxling byter jag till mig några kilo av en bonde i närheten, säger han efteråt medan den döda killingen tappas på blod och sedan hängs upp i en bjälke för att bli flådd och urtagen.

Återanvändning

Invid huset står en konstruktion som liknar en minimal rymdraket. Det är ett mobilt vindkraftverk, som tillsammans med solpaneler täcker 80 procent av elkonsumtionen i hushållet. Soporna sorteras, allt glas återanvänds i byggprojekt, hushållsavfallet går till hönsen eller i komposten och allt brännbart bränns.

Husdjur. Michail mjölkar sin get. Bor man långt från civilisationen ska man se till att gården producerar det som behövs. Bild: Oksana Jusjko

Medan vi äter lunch bestående av stekt getlever och makaroner frågar jag Michail om han aldrig har haft några problem med byråkrati eller korruption då han har byggt hus och startat företag.

– Jag bloggar ju. Varje gång jag ska träffa en tjänsteman talar jag om för honom att jag kommer att blogga om vårt möte. Offentlighet är ett väldigt bra skydd. Och så har jag skrivit in mig i (Putinpartiet) Det enade Ryssland, inte för att jag tänker vara det minsta aktiv utan för att ett sådant medlemskap också är bra att ha, säger han och slevar i sig lever.

Michail Bazjan ser inte medlemskapet i Det enade Ryssland som något förpliktande, han jämför det med att köpa ett sim-kort. Jag undrar varför han stöder Putin samtidigt som han inte vill ha något med ryska staten att göra.

– Systemet i Ryssland har alltid varit så här, det kommer aldrig att förändras. Putin vet vad han vill och håller ordning. Det är allt jag begär. Demokraterna är svaga. Vem är (oppositionspolitikern) Navalnyj? Vad har han fått till stånd? Jag vill leva mitt liv i fred här ute och ju färre oroligheter de ställer till med, desto bättre.

Bild: Oksana Jusjko

Grannar. Michail och Velrija tillsammans med grannarna i Kushalino. Bild: Oksana Jusjko

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning