"Om inte annat hjälper så dumpar vi aktiebolaget"

HIFK:s vd Christoffer Perret ser ingen risk för att HIFK inte skulle beviljas ligalicens för säsongen 2021. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Förhandlingarna mellan HIFK Fotboll Ab och majoritetägaren Lucas Jin Chang har pågått hela helgen utan att man kommit fram till en lösning.

HIFK Fotboll Ab vill bli av med sin kinesiska majoritetsägare då Helsingforsklubben inte går med på Changs krav att bli någon sorts farmklubb för danska Vejle BK som Chang också äger.

Det är den kinesiska affärsmannens villkor för att fortsätta stödja klubben ekonomiskt, annars tar han sitt pick och pack och lämnar HIFK bakom sig.

– Nu är vi i första hand ute efter någon sorts kompromiss. Chang vill naturligtvis ha pengar men det finns en gräns för vad vi kan gå med på. Om inte annat så dumpar vi aktiebolaget HIFK Fotboll Ab, för över ägandet till HIFK Soccer rf och sedan då vi har den nya ägarstrukturen helt klar bildar vi ett nytt aktiebolag, säger HIFK:s vd Christoffer Perret till HBL.

– På det sättet blir vi åtminstone av med honom, säger Perret, som ännu på fredagen tyckte att diskussionen fördes i god anda. Men då förhandlingarna gått i stå verkar tonen ha förändrats och nu överväger man att ta till hårdhandskarna mot en ägare som satt sig på tvären.

Jin Chang är född och uppvuxen i Kina men har de senaste 15 åren bott i London. Sin förmögenhet har han tillsammans med sin affärspartner Andrej Zolotko gjort som spelaragent. För några år sedan köpte duon, med hjälp av anonyma investerare, upp danska Vejle. Han tog över HIFK våren 2019 och sade att läget verkar lovande. Här kan du läsa vad han sade då.

Changs "kupp" fick en del HIFK-anhängare att reagera starkt.

Chang menade då att han är seriös då det gäller HIFK.

– Jag tycker att vänner av HIFK ska se det som att jag gifter mig med HIFK med hull och hår. Jag har alltid varit långsiktig i mina affärer och kommer att vara det också med HIFK, sade herr Chang våren 2019.

Problemet är att Jin Chang inte är intresserad av att satsa lika mycket på HIFK som det ursprungligen var tänkt. Den kinesiska affärsmannen livnär sig till hög grad på spelaraffärer och coronaviruspandemin har slagit hårt mot den affärsmodellen.

Licensansökan under måndagen

Vd Perret har under en längre tid sonderat terrängen för att hitta en grupp på tjugo finansiärer som i det här skedet går in och investerar 20 000 euro var för att hålla verksamheten flytande om Chang lämnar den.

– Vi är ungefär där nu. Men några har meddelat att de avvaktar för att se hur vi lyckas lösa situationen med Chang. En del av de tänkta nya ägarna är intresserade av att investera i framtiden, inte av att ge pengar till Chang, säger Perret.

– Utöver det har 145 småägare meddelat att de är intresserade av att stödja klubben via en ny aktieemission. Det är fint men vi ser gärna att ännu fler sluter upp bakom oss. Ju mer pengar, desto bättre lag får vi på benen, säger Perret.

HIFK ska lämna in sina ansökan för ligalicens under måndagen och trots det något turbulenta läget tror inte Perret på några problem.

– De är inte så intresserade av vem som äger vad bara ekonomin är i tillräckligt bra skick. Vi kan visa upp pengar eller löften om pengar som ska räcka till. Vi ska ha ett möte under måndagen så jag får förklara läget för kommittén.

Om och när HIFK lyckas avbryta samarbetet med Chang krävs nya tag för att hålla verksamheten flytande.

– Hade vi inte åkt ur ligan 2017 hade vi sannolikt gjort ett plusresultat 2018. Nu kom coronaviruset och ställde till det för oss alla. Vi måste utveckla affärsmodellen och nå ut till flera samarbetspartners. Med Chang har vi haft lite bakbundna händer på den sidan men då vi blir av med honom öppnas nya möjligheter.

– Jag är övertygad om att det går att göra verksamheten lönande. Detta år har varit exceptionellt, säger Perret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning