Om fem år, vem vet?

Inte ens landets toppolitiker skulle klara av femårsfunderingen.

"Jag visste att frågan skulle komma, så jag hittade på ett svar, som kanske inte var helt sant, men ändå mycket bra."

Min vän hade varit på utvecklingssamtal med sin chef och förberett sig väl. Han var nöjd med resultatet. Chefen hade nickat gillande.

Frågan? Den har alla som varit på utvecklingssamtal eller anställningsintervju svarat på. Och hallå, ni unga människor, som inte ännu blivit grillade av en potentiell arbetsgivare, lyssna noga.

Ni bör veta svaret på den här frågan: Var ser du dig själv om fem år?

Det rätta svaret kommer i slutet av den här kolumnen, men först måste vi undra, hur frågan fortfarande förekommer 2016.

Jag trodde den frågan hade förmultnat och börjat se ut som en gammal klumpig mobiltelefon. Inte tillräckligt retro för att vara sympatisk, men just så gammal att den är med i en rolig sketch om arbetslivet. Publiken skrattar igenkännande och tittar på varandra med en blick som säger "Kommer du ihåg när vi bar på telefoner som vägde ett kilo? Kommer du ihåg när man ännu frågade om femårsplanen?"

Det finns inte en enda industri, firma, stat, kommun, förening eller gymnastikgrupp som i sin framtidsvision skulle kunna säga var den är om fem år. Tiderna är osäkra, ekonomin skör och de företag som ännu inte skakats av förändring väntar att det skall ske.

Inte ens landets toppolitiker skulle klara av femårsfunderingen.

Hade man förra sommaren frågat Finlands regering var den är om tio månader skulle gissningen ha gått helt fel.

Allt rör på sig, men i en arbetsintervju eller ett utvecklingssamtal bör den enskilda människan övertygande kunna berätta var hon ser sig om fem år. Det är en galen tanke. Man kanske borde förhålla sig misstänksamt till en arbetsgivare som vill ha det svaret.

Den amerikanska tidningen Wall Street Journal har redan i flera år publicerat en artikel med rubriken "13 digitala trender som inte hände i fjol". Det är en underhållande lista av trender och företeelser som de flesta med säkerhet trodde skulle hända under året, men som aldrig blev av eller blev något helt annat. En likadan lista borde skrivas på många arbetsplatser, som påminnelse om att man inte skall spå framtiden alltför självsäkert. I bästa fall ser man ut som en idiot, i värsta fall går hela firman omkull.

Men svaret på frågan vill vi ändå ha, eftersom femårsplanen inte verkar försvinna från intervjuagendan. Stora mängder olika rekryteringsfirmor och head hunter-guruer erbjuder sina visdomar på nätet. Råden är säkert nyttiga, men låter komiska: "visa självsäkerhet", "svara något som inte riktigt kan tolkas", "var vänlig men aggressiv".

Min vän som lyckades med intervjun, säger att svaret skall visa att du är samtidigt ödmjuk och framåtlutad, dynamisk men ändå avslappnad och att du har koll på vart du är på väg.

Det absolut rätta svaret är: "Om fem år? Jag har ingen aning." Men glöm det genast och visa i stället självsäkerhet och vargtänder.

Paula Salovaara journalist och företagare

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03