Om det som var bättre förr

Bild: Kristoffer Åberg

Så var det bättre förr? Nej, inte om vi ser till det stora hela.

Det är ett ålderstecken så gott som något när man upptäcker att man gått från att använda "Det var bättre förr …" ironiskt till att man faktiskt menar det. För visst är det ju en kliché att säga så, och nästintill en inbjudan för de mera ungdomliga kring en att stillsamt skaka på huvudet och betrakta en med mer eller mindre förstående ömkan. Så får man ju egentligen inte säga. Framsteg och världens oomkullrunkeliga utveckling är ju bra saker, och att önska sig tillbaka till en tidigare, enklare värld är för många ett tecken på rädsla och/eller outvecklat intellekt.

Samtidigt undrar jag om vi inte alla ibland tänker att det var bättre förr. Visst, vad det var som var bättre, och när "förr" egentligen var, det skiljer sig, men alla verkar ha något att tråna tillbaka till – till och med mina ohängda ungar, som så gärna påminner mig om hur gammal, grå och gårdags jag egentligen är.

Så jag lyssnar till min äldste son, den världsvane 20-årige modeentreprenören som hör till den enerverande människotyp som inte så mycket följer trender som startar dem, och hör honom klaga på hur "ungdomar" inte längre har ett sant intresse för en viss trend. Där var det bättre förr, även för denne framtidens utvalde man.

Jag ser på min dotter, med telefonen så stadigt parkerad i hennes hand att jag oroat funderar på huruvida plast kan växa fast i hud, och lyssnar på hennes klagovisor om hur en uppdatering av telefonens mjukvara eller någon specifik social media-app har orsakat en inte alltför klar brydsamhet för henne. Det var nog bättre förr, i de där gyllene dagarna av iOS 9.

Jag kör till min mor, som med illa dold irritation påpekar att Facebooks app verkar ha uppdaterats på ett sätt som gör att den inte längre fungerar på hennes älskade pekplatta. Det var bättre förr, när applikationer inte krävde så jäkla mycket …

Vi lever, och vi lär. Vi vänjer oss vid vissa saker, och de blir oss kära. Förändring och utveckling är givetvis bra, i princip. Samtidigt kan de skaka om saker som vi är väldigt fästa vid, saker som är väldigt betydelsefulla för oss. Så visst, ibland var det bättre förr, åtminstone i vissa hänseenden, i viss kontext.

Sedan skall vi inte glömma att utveckling inte bara har en riktning, och att ibland går saker faktiskt bakåt. Säga vad man vill om ekologi och vår tendens att förstöra biosfären så var det nog bättre förr. Säga vad man vill om amerikanska presidenter så verkar nog inte Donald Trump som ett steg i en särdeles positiv riktning. Säga vad man vill om den slaskigaste av slaskpressen, tidigare hade den i alla fall den goda smaken att varken mana till våld eller vara öppet rasistisk.

Så var det bättre förr? Nej, inte om vi ser till det stora hela. Men det betyder inte att man inte kan se historiskt på saker, och lyfta fram saker som var bättre förr. Inte heller att man inte får kritisera vissa delar av utvecklingen. Fast man är så lastgammal som mina barn tycker jag är.

Alf Rehn professor

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning