Om att se utan syn

Ayame Misaki i en film som fick den ekumeniska juryns pris i Cannes. Bild: Filmikamari

Mot solnedgången är en finstämd meditation över tingens och människornas förgänglighet.

DRAMA

Mot solnedgången

Regi och manus: Naomi Kawase. I rollerna: Ayame Misake, Masatoshi Nagase.

"När något bleknar inför ögonen på en, blir det bara vackrare." Se där en av nyckelreplikerna i Naomi Kawases Mot solnedgången (Hikari), en bitterljuv liten sak som hävdar att även de blinda kan se, detta samtidigt som de fullt seende kanske sluter sina ögon.

Samtidigt utgör detta en finstämd meditation över det svåra i att förlora det som är en mest kärt, i det här fallet synen. Men även i övrigt handlar filmen om tingens och människornas förgänglighet, om att allting har sin tid.

Syntolkare

Det handlar om Misako Ozaki (Ayame Misake), en ung kvinna och filmmakare i färd med att syntolka en spelfilm.

Filmen i filmen kretsar kring ett äldre par som av allt att döma är inne på sista varvet, något som får Misa att tänka på sin egen mor, förlorad i dimmorna.

Syntolkningsprojektet för henne i kontakt med en testgrupp som har både ett och annat att säga om arbetet. Mest kritisk, rentav spydisk, är Nakamori (Masatoshi Nagase), den före detta proffsfotografen som har svårt att acceptera att han håller på att förlora sin syn.

Vacker film

Det är upptakten till ett i högsta grad otippat förhållande där bilderna, såväl de synliga som de "osynliga", spelar en central roll.

Där unga, entusiastiska Misako lär sig att uppskatta de blindas "inre" syn blir Nakamori-san så småningom varse om att det är hög tid att slänga sin Rollei, hans "själ". En sista bild, en sista solnedgång, och det får vara nog.

Men ifall fotografiet på förekommen anledning har en avgörande roll i dramat är också den omgivande filmen vacker att se på, visuellt tilltalande.

Sedan kommer man inte ifrån att filmen inte alltid öppnar sig, att balansgången mellan ramverket och filmen i filmen känns något trubbig.

Ögat vilar, ja, men helt tillfredsställande är det ändå inte.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03