Olympiska tv-rättigheter delas för första gången i Finland

Då olympiska spel tv-sänts i Finland har det alltid hittills varit Yle som stått för sändningarna. Rundradiobolaget sänder också från Pyeongchang i februari, men för första gången någonsin delas tv-rättigheterna i Finland av två bolag.

Discovery har köpt stora delar av rättigheterna och sänder bland annat herrarnas olympiska ishockeyturnering på antingen Eurosport eller gratiskanalen TV5.

– Vi kommer att sända åtta eller nio matcher på TV5, beroende på Finlands framgångar. Förutom Finlands matcher visar vi semifinalerna och medaljmatcherna, säger sportchefen Antti Haajanen på Discovery Networks Finland.

Herrishockeyn är Discoverys största trumfkort, men bolaget har också ensamrätt till OS-sändningar i Finland klockan 19–21 varje dag.

– På grund av tidsskillnaden är tävlingarna redan över då. Vi kommer att erbjuda höjdpunkter från alla grenar på ett underhållande sätt, säger Haajanen.

Svårare för tittare

Antti Haajanen räknar med att en betydligt mindre del av de potentiella tittarna känner till Discoverys kanaler än Yles.

– Det förstår vi och det är absolut vår största utmaning. Vi börjar slå på stortrumman mer och mer när OS närmar sig, säger Haajanen.

Yles sportchef Panu Pokkinen uppger att OS-bemanningen kommer att vara mindre än i Sotji för fyra år sedan. Han räknar ändå med att erbjuda lika mycket sändningar som tidigare, med herrarnas ishockey som ett stort undantag.

Yle kommer att sända alla viktiga ishockeymatcher i radio och kommer att tala om herrturneringen även i tv.

– Vi kan förstås inte börja göra reklam för andra kanaler, men vi berättar om att sändningar pågår på annat håll. Vi vill erbjuda så oförglömliga olympiska spel som möjligt. Vi hoppas på att Discovery gör det för ishockeyns del och vad vi förstått så är det just vad de kommer att göra, säger Pokkinen.

Yle sänder damishockeyn från Pyeongchang.

Även i Tokyo

Yle kommer som vanligt också att erbjuda mycket material på nätet via Arenan. Discovery erbjuder liknande tjänster via betaltjänsten Eurosport Player. Om Lejonens matcher går att se gratis på nätet är oklart.

– Det är vårt mål och vi söker efter en lösning för det, säger Haajanen.

Discovery och Yle delar på tv-rättigheterna även under sommarspelen i Tokyo 2020. Discovery kommer då att ha ensamrätt på två grenar, men friidrott står utanför den rätten. Vilka grenar det blir är inte klart.

– Det kommer vi överens om först då spelen närmar sig. Det är inte bråttom, säger Haajanen. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00