Olympiska kommittén kan andas ut – Finland slipper skicka dömd brottsling till OS

Janne Järvinen och Sinem Kurtbay säkrade en OS-plats i Nacra17-klassen. Men det blir Akseli Keskinen – inte Järvinen – som seglar i Tokyo tillsammans med Kurtbay. Bild: Jukka Saarikorpi Spv / Lehtikuva

Att låta en dömd brottsling representera Finland i OS i Tokyo var aldrig ett alternativ. Den här gången hade olympiska kommittén tur: man hade en alternativ lösning och kunde hänvisa till idrottsliga kriterier då Janne Järvinen lämnas kvar på hemmaplan då OS-flyget lyfter i juli.

Den 8 april dömdes Janne Järvinen till två och ett halvt års ovillkorligt fängelse för medhjälp till narkotikabrott och penningtvätt. Tingsrätten ansåg att Järvinen möjliggjort den droghandel som leddes av Janne Tranberg i den så kallade Katiska-härvan.

Sedan dess har olympiska kommittén arbetat för högtryck för att hitta ett hållbart och vattentätt sätt att kunna besluta att Järvinen inte får representera Finland i OS i Tokyo.

Bara några veckor tidigare hade Järvinen säkrat en finländsk OS-plats i seglingens Nacra17-klass tillsammans med Sinem Kurtbay.

– Det här är en väldigt svår och krävande situation för oss. Det finns inga motsvarande fall och inga prejudikat. Vi har en idrottare som idrottsligt uppfyller OS-kraven som samtidigt är dömd för ett brott men domen har inte vunnit laga kraft, sade Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

Att en dömd brottsling skulle bära de finländska färgerna och representera landet i idrottens finrum var aldrig ett alternativ. Olympiska kommittén är i en svår sits eftersom idrottarens rättsskydd måste beaktas och Järvinens dom inte vunnit laga kraft. Dessutom måste Sinem Kurtbay garanteras bästa tänkbara förutsättningar att förbereda sig inför OS i Tokyo dit hon säkrat nationsplatsen tillsammans med Järvinen.

Att bara hänvisa till domen som inte vunnit laga kraft hade inte varit juridiskt hållbart för olympiska kommittén.

Men att skicka en dömd narkotikabrottsling till OS hade inte bara stridit mot idrottens samtliga värderingar – det hade också skapat väldigt mycket negativ uppmärksamhet kring det finländska laget.

Målet har hela tiden varit klart för olympiska kommittén: Att hitta en juridiskt och moraliskt hållbar orsak att inte låta Järvinen representera Finland vid OS i Tokyo.

Då olympiska kommittén på onsdagen skickade ut pressmeddelandet där man informerade om att Järvinen inte representerar Finland var både den officiella förklaringen och texten i pressmeddelandet välövervägda och välformulerade.

Janne Järvinen väljs inte till OS eftersom olympiska kommittén anser att Akseli Keskinen och Järvinen har visat samma idrottsliga nivå och uppfyllt samma kriterier. Då är det toppidrottsenheten som bedömer och föreslår vilken av idrottarna som ska väljas till OS.

"I valet har man lagt tyngdpunkt på punkt 2 i urvalskriterierna och att Keskinen har en stigande utvecklingskurva och att paret Kurtbay/Keskinen har klarat sig bättre i tävlingar där världstoppen deltagit än vad paret Kurtbay/Järvinen gjort".

Järvinen hade meddelat att han är intresserad av att segla i OS och han hade kunnat överklaga ett beslut att han inte får representera Finland i Tokyo om beslutet tagits på grund av en brottsdom som inte vunnit laga kraft.

Genom att hänvisa till idrottsliga kriterier sätter olympiska kommittén punkt för diskussionen på ett effektivt sätt. Keskinen är – enligt olympiska kommitténs uttalande – en bättre seglare än Järvinen.

Ordförande Jan Vapaavuori säger att olympiska kommittén hade varit i en svår sits också om Järvinen var den enda idrottaren som uppfyllt kriterierna för att kunna väljas till OS.

"Olympiska kommitténs styrelse hade på allvar tvingats överväga om vi kan skicka Järvinen till OS också om det inte fanns andra idrottare som uppfyllt kriterierna", säger han.

Det viktigaste citatet av Vapaavuori kommer ändå till sist:

"Nu avgjordes ärendet på rent idrottsliga kriterier men vi måste säkert se över hur vi väljer idrottare med tanke på den här situationen".

I klartext säger Vapaavuori att olympiska kommittén hade tur och lyckades undvika en katastrof då Keskinen fanns som en reservlösning som uppfyllde kriterierna.

Nästa gång har OK sannolikt inte likadan tur.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning