Olympisk konståkare död – 20 år gammal

OS-konståkaren Jekaterina Alexandrovskaja, här i par med australiern Harley Windsor, har dött. Arkivbild. Bild: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Jekaterina Alexandrovskaja, som representerade Australien i vinter-OS i Pyeongchang 2018, är död efter ett fall från ett fönster på sjätte våningen i Moskva.

Nyheten bekräftas av den ryskfödda konståkarens tränare, Andrej Chekalo. Ryska medier skriver att det kan röra sig om ett självmord eftersom Alexandrovskaja efterlämnade en lapp med meddelandet "Lyublyu" ("kärlek" på ryska).

Jekaterina Alexandrovskaja blev 20 år.

Enligt Chekalo diagnostiserades hon i vintras med epilepsi och avslutade sin konståkningskarriär. Redan som aktiv led Alexandrovskaja av depression, uppger tränaren.

– Jag försökte få henne att stanna inom sporten, på min egen risk, säger Chekalo.

Alexandrovskaja bytte landslag från Ryssland till Australien där hon bildade par med Harley Windsor, som sedan blev Australiens första idrottare av aboriginsk härkomst att tävla i vinter-OS.

Paret vann junior-VM 2017.

"Det vi uppnådde tillsammans under vårt partnerskap är något som jag aldrig kommer glömma och alltid kommer hålla nära mitt hjärta", skriver Windsor på Instagram efter dödsbeskedet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning