Olympiastadionbyggets underleverantörer har granskats

Skanska är huvudentreprenör för byggnadsarbete på Olympiastadion. Bild: Skanska /Mostphotos

Underleverantörer till byggnadsarbetet på Olympiastadion som misskötte löneutbetalningar, arbetsavtal och hotade anställda har granskats. Skanska, huvudentreprenören för Olympiastadionbygget, uppger att inga andra liknande fall har påträffats.

Misstankarna om undermåliga arbetsförhållanden väcktes då Yle MOT granskade byggnadsarbetet på Olympiastadion i mars.

– Vi är mycket besvikna och ledsna över att underleverantörers arbetstagare har blivit oskäligt behandlade på Skanskas byggarbetsplats. Det är på inget vis acceptabelt och vi har ingripit i situationen med de medel som vi har till vårt förfogande, säger Anu Aspiala, Skanskas anställningschef.

Arbetsrätten har upphävts för en av underleverantörerna och ytterligare två har försatts i köpförbud, vilket betyder att inga beställningar av dem är tillåtna. Skanska lämnade också in en brottsanmälan till polisen angående misstankarna om att arbetstagare blivit utsatta för hot.

Mer än 5 800 arbetstagare har arbetat på Olympiastadions byggarbetsplats under åren 2017-2020 och företaget har direkta arbetsavtal med 300 underleverantörer och varuleverantörer.

Skanska uppger att man lämnade in begäran på uppföljningsrapporter av de företag där oklarheter kring löneutbetalningar påträffats. I rapporterna skulle företagen redogöra för sina tillvägagångssätt på utbetalningar av löner, storlekar på lönekostnader och kunskaper om kollektivavtal.

– För vår del beklagar vi att händelserna har satt Olympiastadion i dåligt ljus, säger Aspiala.

Skanska understryker att de fördömer alla former av diskriminering och trakasserier i arbetet och förutsätter hög etisk standard hos underleverantörer.

Ari Kuokkanen, olympiastadions chef är nöjd med Skanska som huvudentreprenör.

– Vårens händelser är beklagliga men Skanska har hanterat situationen väl, säger Kuokkanen. Tidtabellen för olympiastadions renovering har inte påverkats av vårens utredning.

Förutsatt att coronaläget tillåter, siktar man på att öppna den nyrenoverade olympiastadion i slutet av augusti och ordna det första större publikevenemanget i september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning