Olympiastadion en stor grop - över tre års jobb återstår

Bild: Heikki Saukkomaa

Storrenoveringen av Olympiastadion i Helsingfors inleddes vid årsskiftet. Nu ser stadion, ursprungligen byggd 1938, främst ut som en stor grop. Arbetsmaskiner och lastbilar kör omkring bland jordhögar och sprängda stenblock.

– Just nu är vyn onekligen ganska gropig. Jag var precis vid tornet där grunden grävts fram. Grunden ser otrolig ut, säger Ilkka Rautakivi som är fastighetschef på Stadionstiftelsen.

Schaktningen och brytningen pågår just nu på tre olika ställen: i de norra delarna av stadion, vid tornet samt på planområdet som grävts upp helt och hållet.

– Just nu kör 100–150 lastbilar dagligen bort massa från stadion.

Byggnadskontoret vid Helsingfors stad uppger att invånarna i närområdet tills vidare förhållit sig positivt till renoveringen.

Olympiastadion stängde sina dörrar i slutet av fjolåret. Schaktningsarbetet ska vara klart nästa sommar och hela renoveringen ska stå klar senast i slutet av 2019.

– Noggrannare än så kan vi ännu inte säga, säger Stadionstiftelsens vd Maija Innanen.

Olympiastadion stängdes i december i fjol.

Renoveringen ska bli klar 2019.

Kostnaderna ska landa på 209 miljoner euro. Hälften betalas av staten, hälften av Helsingfors stad.

Stadionstiftelsen har tidigare utrett de ekonomiska verkningarna av ombyggnaden.

I utredningen som gavs ut 2014 beräknades att sysselsättningsverkan av projektet multiplikatoreffekten är 2 900 jobb och skatteverkan 33 miljoner euro.

Stadion invigdes ursprungligen den 12 juni 1938.

Sommar-OS i Helsingfors arrangerades på stadion 1952.

Stadions dörrar stängdes i december av gångaren Aku Partanen som tävlade i OS i Rio. (FNB)

Djupare under jorden

Ett av målen med renoveringen är att kunna locka fler besökare. Innanen säger att man hoppas kunna hitta alldeles nya aktörer som skulle vilja använda stadion.

– Vi söker nya utspel inom såväl motion, idrott, konst som underhållning. Dessutom ser vi över vår egen verksamhet och funderar på att eventuellt utvidga den, säger Innanen.

Nästa år börjar det verkliga arbetet med att skriva om verksamhetsplanen. Innanen säger att man bland annat vill följa internationella vindar.

– Under det senaste verksamhetsåret hade vi till exempel (extremidrottsevenemanget) Nitro Circus på stadion. Den typen av händelser tycks intressera folk ute i världen.

Under renoveringen kommer bland annat alla läktare att täckas, de gamla bänkarna byts ut mot enskilda säten och tekniken förbättras på många sätt. Dessutom bygger man nya motions- och logistikutrymmen under jorden.

– Stadion har mestadels byggts på berget. Nu avlägsnar vi jordlager och spränger berg. För att kunna bygga under jorden måste vi gräva djupare än förut, säger Rautakivi.

Bild: Jussi Nukari

Innanen lovar att det i framtiden blir möjligt för alldeles vanliga medborgare att syssla med idrott i de nya inomhusutrymmena.

Kostnaderna för renoveringen får bli högst 209 miljoner euro. Hälften betalas av Helsingfors stad och hälften av staten.

– Det här är taket och vi strävar efter att kostnaderna ska landa under det, säger Innanen.

Rautakivi säger att renoveringen hittills hållit tidtabellen.

– Olympiastadion är den enda av sitt slag i Finland så visst är det en unik och utmanande uppgift för oss alla.

Bild: Heikki Saukkomaa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning