Olympiakommitténs stora önskan: Mer än fördubblat statsstöd

Den finländska friidrotten skördade en sällsynt seger i Sverigekampen. Herrarna bröt den långa förlustraden. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finländare sitter stilla för det mesta och idrottsutvecklingen står och stampar. – Social- och hälsovårdsreformen spelar ingen roll om vi inte hittar en lösning på det här problemet, säger Sari Essayah (KD).

Vi börjar med siffrorna som fick politikerna att rynka på pannan och skaka på huvudet under en idrottspolitisk diskussion i Helsingfors i fredags: Stillasittandet kostar samhället 3,2–7,5 miljarder varje år medan det satsas 155 miljoner på idrott och motion. Samtidigt visar resultaten i en ny rapport som publicerades i torsdags att bara var femte finländare rör på sig tillräckligt.

Riksdagspolitiker från hela fältet var överens: så här kan det inte fortsätta. Finlands olympiska kommittés vd Mikko Salonen efterlyste en tvärpolitisk lösning och en ny grupp för att koordinera idrottsfinansieringen. Han fick brett understöd.

De grönas Krista Mikkonen pekade på det röriga beslutsfattandet som ett stort problem.

– Idrott och motion behandlas på många olika ställen, som i regeringen och i kommunerna. Ingen har en helhetsbild och det måste vi bli bättre på.

Sari Essayah höll med:

–  En tvärpolitisk lösning är essensen i det hela. Det kan inte fortsätta så här, siffrorna får en att haja till. Tänk på till exempel hur vår försvarsförmåga påverkas av allt stillasittande.

Samlingspartiets riksdagsledamot Pauli Kiuru var inne på samma linje och påpekade att idrotten inte får tillräckligt mycket plats i lagstiftningen.

– Vi måste glömma våra politiska meningsskiljaktigheter. Det här är en fråga som handlar om gemensam nytta, säger Kiuru.

Nooralotta Neziri (t.h.), Reetta Hurske (förgrunden) och Annimari Korte hör till den finländska eliten inom häcklöpningen – men tog sig inte till final i EM i Berlin. Bild: SPT/Sebastian Backman

En del av stadsbudgeten?

Elitidrottens brist på pengar har varit ett hett samtalsämne en längre tid. Tidigare har diskussionen kretsat kring att många individuella idrottare lever nära fattigdomsgränsen och att damidrottare inte har samma möjligheter som männen.

Den senaste månaden har friidrotten varit i centrum. Insatsen i EM var den sämsta någonsin och det fattiga friidrottsförbundets krav på att paraidrottare ska betala en självrisk i mästerskap väckte ramaskri.

Salonen passade på att skramla med bössan under fredagens tillställning. För att trygga finansieringen vill Salonen se att pengarna inte bara kommer från statliga spelbolaget Veikkaus vinster – utan sätts in i statsbudgeten.

SFP:s riksdagsledamot Thomas Blomqvist säger att finansieringen kunde vara bättre, men tvivlar på att summorna skulle höjas genom att införas i statsbudgeten.

– Det goda är att vi skulle diskutera användningen och effekterna i riksdagen. På sätt och vis är det egalt var pengarna kommer ifrån.

Kiuru är ändå helt och hållet på Salonens linje:

– Det är inte hållbart att bara Veikkaus ger pengar till idrotten. Vi måste öppna upp plats i statsbudgeten. Då vi satsar på toppidrott satsar vi på idrott överlag.

Nooralotta Neziri (t.h.), Reetta Hurske (förgrunden) och Annimari Korte hör till den finländska eliten inom häcklöpningen – men tog sig inte till final i EM i Berlin. Bild: SPT/Sebastian Backman

Vill fördubbla resurserna

Förra veckan gladdes idrottsfolket av att den så kallade olympiafonden blir av. Staten öronmärker upp 20 miljoner euro för elitidrott med kravet av lika finansiering med privata medel. Men det räcker inte, säger Salonen.

– Det kommer ta tid att samla in pengar och sedan måste man minnas att vi delar ut stöd i form av avkastning. I bästa fall kan det vara ungefär två miljoner per år. Fonden är en liten, men viktig del i pusslet, säger Salonen.

Mera pengar behövs – närmare bestämt tio miljoner, till att börjas med. Enligt Salonen sackar Finland efter de viktigaste konkurrenterna och har inte de finansiella musklerna som krävs för att konkurrera.

– För att hänga med i utvecklingen behöver vi tio miljoner euro extra per valperiod de tre kommande perioderna. Då är vi på samma nivå som konkurrenterna, säger Salonen.

"Ger mer än den tar"

Salonen säger att olympiakommittén får runt 7,5 miljoner årligen av staten, varav sex miljoner går åt till idrottarstipendier. Om Salonen får sin önskan uppfylld skulle alltså stödet först öka till runt 17,5 miljoner euro, sedan till 27,5 miljoner euro och efter det till 37,5 miljoner euro.

Salonen vill att den så kallade toppidrottsenheten – som är en del av olympiakommittén – ska få pengarna. Pengarna skulle bland annat gå åt till stöd, tränare och bättre träningsförutsättningar.

Varför ska staten satsa på elitidrotten? Salonen visar fram siffror: en stor majoritet av finländarna vill se internationell framgångar och tycker att idrottare är goda förebilder.

– Toppidrotten ger mer än den tar, säger Salonen.

Förbund och föreningar fick sammanlagt 41,6 miljoner euro i statsstöd i våras.

Enligt en ny undersökning sitter och ligger finländare den största delen av den vakna tiden. Bara en femtedel fyller motionsrekommendationerna.

Inaktiviteten kostar Finland mellan 3,2–7,5 miljarder euro årligen. Bland annat går staten miste om flera miljarder euro i skatter.

Hälsovårdskostnaderna förväntas stiga drastiskt de kommande tjugo åren på grund av att befolkningen föråldras.

En ökad satsning på idrott och motion kunde förbättra folkhälsan och spara staten pengar.

Thomas Blomqvist, SFP: "Problemet är att situationen inte uppfattas som akut inom det politiska beslutsfattandet".

Ville Skinnari, tidigare hockeyspelare, nuvarande riksdagsledamot för SDP: "Den nya olympiafonden på 20 miljoner euro var ett prov på gott ledarskap. Det har det varit för lite av tidigare".

Pauli Kiuru, saml: "Vi kan inte stifta lagar som tvingar någon att börja idrotta, men vi kan sänka på ribban för att få folk att börja".

Matti Semi, VF: "Sociala medier är ett stort problem. Ungdomen tillbringar för mycket tid på sociala medier och glömmer att röra på sig".

Sari Essayah, KD: "Idrottspolitiken är en stor budgetfråga – men också en fråga om livskvalitet"

Mikko Salonen, vd för Finlands olympiska kommitté: "Tänk vilka inbesparingar man kunde göra genom att satsa mer på att få folk att röra på sig".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning